Kelimelere hapis cezası!

"Sosyal medyada terör propagandası" yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Dilşat adlı bir hanım meğer kelimelerin tutuklanması için mahkemeye gitmiş. Bu Dilşat aynı zamanda, PKK-HDP türü...

"Sosyal medyada terör propagandası" yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Dilşat adlı bir hanım meğer kelimelerin tutuklanması için mahkemeye gitmiş. Bu Dilşat aynı zamanda, PKK-HDP türü eşbaşkanlık uygulanan Halkevleri'nin eşbaşıymış. (Halkevleri deyince... 1931'de Türk Ocakları kapatıldı, yerine Halkevleri kuruldu. Halkevleri'nin bir o zamanki fonksiyonunu, bir de 1970'lerden sonraki fonksiyonunu inceleyin! Nereden nereye!...)

Bir tarihte tank üzerine çıkan bu hanım (R. T. Erdoğan onun için bir başka ifade kullanmıştı. Ben demeyeyim!) , 2015'te, "Türk Dil Kurumu'nun yayınladığı Türkçe sözlüklerde ve internet sayfasında, 'müsait', 'boyalı', 'yollu', 'taze', 'kötüleşmek', 'oynak', 'kötü yola düşmek', 'teslim etmek', 'esnaf', 'serbest' gibi kelimelerin argo anlamlarının cinsiyet ayrımcılığına dayalı aşağılayıcı ve küçük düşürücü ifadeler içerdiğini" iddia ederek argo karşılıklarının sözlükten çıkarılmasını talep etmiş.

TDK, bu talebi reddedince bu hanım TDK'nın ret kararının iptali için Ankara 6. İdare Mahkemesi'ne dava açmış.

Mahkeme ne karar vermiş biliyor musunuz?! Bu kelimelerin tutuklanmasına! Mahkeme heyeti üç kişi; biri hanım. İki erkeğin oyuyla kelimeler tutuklanıyor! Karar:

"Türkçenin söz ve anlam yapısını korumak ve geliştirmek konusunda davalı idarenin asli görevi üstlendiği, bu görevi kapsamında; Türkçenin, özellikleri ve kuralları bozulmadan doğru, güzel ve anlaşılır şekilde kullanılmasını sağlamak, dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımına yer vermemesi ve de 'toplumsal cinsiyetçilik' bağlamında kadını zorunlu rollere iten, onu aşağılayan ve ikincil gösteren ifadeleri içeren her türlü kelime yapısını kullanmaması gerektiği açıktır. Diğer bir ifadeyle, toplumsal cinsiyetçilik içeren tüm kelime yapılarına çalışmalarında yer vermemesi, davalı idarenin uluslararası ve ulusal normlardan kaynaklanan görevidir. (...)dava konusu kelimelerin argo anlamlarının (...) Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde ve internet sayfasında yer almasının hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır."

Ben de şimdi argo kullanayım... Hoppala! Hadi buradan yak!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 177 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar