Ezanda 'güncelleme' gerek!

Bir yazı okudum...  "Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası, manidar şekilde ezan desibelinin alabildiğine yükseltildiğine ilişkin muhtelif tespitler, üstelik beş vakit namazını kılan mütedeyyin...

Bir yazı okudum...  "Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası, manidar şekilde ezan desibelinin alabildiğine yükseltildiğine ilişkin muhtelif tespitler, üstelik beş vakit namazını kılan mütedeyyin çevrelerden, eş, dost, hısım akrabadan geliyor. / Acaba bir zafer tiradı nev'inden ve Allah için değil de "Reis" için mi okunuyor "Ezan-ı Muhammedi", ne dersiniz?!" (Tayfun Atay, "Diyanet, sayende gidiyor din elden, dikkat et!", Cumhuriyet, 1 Ağustos 2018).

 Ezanın "Reis" için okunup okunmadığını bilmiyorum. Olabilir de. "Ezan desibelinin alabildiğine yükseltildiği" kesin.

Hâlbuki Diyanet'in geçen yıl aldığı kararı var: "-Cami içi ve dışında kullanılan ses cihazlarının desibel ölçümleri yaptırılarak ezanın 80 desibeli aşmamasına özen gösterilmeli. /-Birbirine yakın camilerin ezan seslerinin karışması ezanı dinlenemez hâle getirmektedir. Mahalle düzeyinde lokal merkezler oluşturulabilir."

Yaşanmış bir hâdise... Benim de, senin de, onun da hikâyesi olabilir.

Bir ilçe... Kişi o sıra ziyaret için aile büyüklerinin evinde. Evleri üçüncü katta ve karşısındaki apartmanın zemin katında DİB'e bağlı mescit bulunuyor. Aradaki mesafe 15 metre ya var ya yok. Bir ezan okunuyor; ezan değil, beyin burgusu! Ses alabildiğine açık.

Kişi, müftüye gidiyor. Müftü izinliymiş. Bir odada iki kişi oturuyor. "Biz ilgilenelim." diyorlar. Kişi: "Bu ezan sesinin kısılması lâzım." diyor, "Madenî ses bütün mahalleyi ayağa kaldırıyor."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 177 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar