'21. yüzyılın yeni salgını'

"Bilinmeyen bir hastalık" başlıklı yazımda (19 Ağustos), "bilinmeyen hastalık"la mücadele eden Erkan Ölmez arkadaşımızın "1,5 yıldır konuşurken öksürükle başlayan, nefes darlığı, ses...

"Bilinmeyen bir hastalık" başlıklı yazımda (19 Ağustos), "bilinmeyen hastalık"la mücadele eden Erkan Ölmez arkadaşımızın "1,5 yıldır konuşurken öksürükle başlayan, nefes darlığı, ses kısıklığı ile devam edip solunum felcine sebep olan ama teşhis edilemeyen bir hastalıkla mücadele ettim." diye başlayan bir mektubunu vermiştim.

Hastalığa teşhis konulamıyor, şu veya bu hastalık olabilir deniliyor ve Lyme hastalığı üzerinde duruluyordu.

Doktorlarımızdan, ilim adamlarımızdan yol gösterici mektuplar geldi.

Lyme hastalığı üzerine çalışmalarıyla bilinen Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin'in açıklamalarını ana hatlarıyla vermek istiyorum. Prof. Dr. Barbaros Çetin'in, "21. Yüzyılın Yeni Salgını Lyme Hastalığı" kitabı da bulunmaktadır. (421 s.) İnşallah çare arayanlara çare olur:

 Hastalık ilim adamları tarafından 1980'li yılların başında ilk defa ABD'de Connecticut Eyaleti'nin Lyme Kasabası'nda tanımlandığı için bu isimle anılıyor.

İlk önce sadece basit bir romatizma olduğu düşünülürken, son 20 yılda diğer hastalıkları taklit ettiği ve sanıldığından daha yaygın olduğu anlaşılıyor. Bu yüzden Lyme hastaları, genelde taklit ettiği diğer hastalıkların teşhisiyle yaşamak durumunda kalıyor. Geçmişte hastalığın sadece kenelerle yayıldığı düşünülürken günümüzde kan emen birçok canlı (bit, pire, sivrisinek, tahtakurusu, at sineği vb) ile ilerlediği anlaşılıyor. Hamilelik döneminde anneden bebeğe kan ve organ nakli yoluyla geçmesi de hastalıkla ilgili bilinmesi gereken önemli bir özellik olarak görülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Atatürk milliyetçidir 04 Şubat 2021 | 176 Okunma Sen kimin uşağısın?! 03 Şubat 2021 | 605 Okunma Tuğrul Bey ne dedi, fırsatçılar ne anladı? 02 Şubat 2021 | 269 Okunma Milliyetçiliğin azgını nasıl olur? 01 Şubat 2021 | 336 Okunma Eğer Saray, isterse CHP'yi susturabilir 31 Ocak 2021 | 594 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar