Stratfor yahut strateji!

Stratfor, Exeter, Rand Corp.. Adını sık sık duyduğumuz ve bundan sonra daha çok duyacağımız, bu gizli, derin devlet ve yapıyı eğer bir buzdağına benzetirsek, su üstünde kalan kısmını...

Stratfor, Exeter, Rand Corp.. Adını sık sık duyduğumuz ve bundan sonra daha çok duyacağımız, bu gizli, derin devlet ve yapıyı eğer bir buzdağına benzetirsek, su üstünde kalan kısmını gördüğümüz bu “Örgüt”ler neyin nesi, kimin sesidir. Bunlar modern zaman kahinleridir. Komplo üreten merkezler bu merkezlerdir. Yani çok da masum değiller aslında.. Bu isimler bir köşede dursun. Bu gidişle bunların adını daha çok duyacağız sanki.

ABD’de Faaliyet Gösteren En İyi 10 Think Tank listesinde ilk sırada Brookings Institution / Washington var. 2. Council on Foreign Relations/New York, 3. Carnegie Endowment for International Peace Washington, 4. Rand Corporation/Santa Monica, California, 5. Heritage Foundation Washington, 6. Woodrow Wilson International Center for Scholars/Washington, 7. Center for Strategic & International Studies/Washington, 8. American Enterprise Institute/Washington, 9. Cato Institute/Washington, 10. Hoover Institution/Stanford, California.

ABD dışındaki dünyanın en iyi 10 Think Tank kuruluşuna gelince, 1. Chatham House / Londra, 2. International Institute for Strategic Studies /Londra, 3. Stockholm International Peace Research Institute / Solna, İsveç 4. Overseas Development Institute /Londra, 5. Centre for European Policy Studies /Brüksel, 6. Transparency International/Berlin, 7. German Council on Foreign Relations / Berlin, 8. German Institute for International and Security Affairs/Berlin, 9. French Institute of International Relations /Paris, 10. Adam Smith Institute/Londra.

2014 Gelişmişlik seviyesine göre Türkiye Think Tank kuruluşları açısından İsrail’in, Mısır’ın, Ürdün’ün, Filistin’in de gerisinde biliyor musunuz? MENA bölgesindeki ilk 50 düşünce kuruluşu listesinde Türkiye’den 5 kurum yer alıyor. Bu listede EDAM 4. Sıra, TESEV 7. Sırada, Liberal Düşünce Topluluğu 11. sıra o Avrupa İstikrar Girişimi 18. Sırada, USAK 31. Sırada. Türkiye’nin yurtdışında tanınırlığı olan çok az sayıda düşünce kuruluşu var. Türkiye uluslararası standartlarda 31 düşünce kuruluşu bulunurken, bu sayı Mısır için 57, İsrail için 56, Filistin için 44, Ürdün için 40. Tabii İsrail’de sayı az, güç, bütçe ve etki çok daha yüksek. Mısır, Ürdün, Lübnan gibi ülkelerdeki bu tür yapıların hemen hemen tamamı Amerikan, İngiliz, İsrail ve diğer batılı ülkelerin, Vatikan’ın desteklediği projeler. Yani batılıların yerel tarassut kuleleri, bölge izleme istasyonları..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar