Dünyanın kalbini dinle

IMF Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonomide problemlerin olabileceğini söyledi.Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, global ekonominin beklentilerin üstünde bir hızla yavaşladığına dikkat çekti...

IMF Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonomide problemlerin olabileceğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, global ekonominin beklentilerin üstünde bir hızla yavaşladığına dikkat çekti ve bu durumda dört bulutun muhtemel bir fırtına sebebi olabileceği uyarısında bulundu. Dubai’de yapılan “World Government Summit”de konuşan Lagarde, herkesin bu fırtınaya karşı hazırlıklı olmalarını istedi. Ticari zıtlaşmalar, gümrük vergilerinin artırılması, finansal sorunlar, Brexit süreci ve ABD ile Çin arasındaki ticari gerginliğin muhtemel sonuçlarını geliyorum diyen krizin ilk işaretleri olarak söyledi. AB’de ve İngiltere’de krizde bir azalma değil, aksine yayılma ve derinleşme söz konusu. Rusya cephesinde de değişen bir şey yok. Hindistan ve Afrika’da salgınlar can almaya devam ediyor. Öte yandan, Trump’ın, ABD-Meksika sınırına 5,7 milyar dolar bütçe gerektiren bir duvar örülmesini istemesi, Kongre’deki Demokratların da buna izin vermemesi üzerine ABD federal hükümeti 35 günlüğüne kapanmıştı. Kriz devam ediyor. Yine kapanabilir. ABD’nin başı sadece Meksika krizi ile dertte değil Venezuela krizi Latin Amerika’yı bölmüş durumda. Sadece ülkeleri değil, ülke yönetimleri ile halk da karşı karşıya geldi.

Öte yandan; İsrail bölgede çıbanbaşı olmaya devam ediyor. İran ABD’nin kendilerine saldırması halinde İsrail’in büyük şehirlerini yerle bir etme tehdidinde bulunuyor. Mısır’da, Suudi Arabistan’da kriz derinleşirken, Kaşıkçı olayı hâlâ gündemdeki yerini koruyor. Trump son olarak Müslüman Kongre üyesi Ilhan Omar’ın, Yahudi lobisinin ABD’deki faaliyetlerine yönelik eleştiri karşısında “anti-semitizm”le suçladığı başörtülü milletvekilinin istifasını istedi. Öte yandan; Omar özür dilese de, “Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC), Ulusal Tüfek Derneği (NRA) veya fosil yakıt endüstri lobilerinin siyasetimizdeki problemli rolünü vurgulamaya devam edeceğini” söyledi. Müslüman Kongre üyesi Ilhan Omar’a karşı en sert eleştiri Trump’tan geldi.

Tarihinin en ciddi siyasi krizini yaşayan Venezuela’da Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun destekçileri ile kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido taraftarı muhalifler kaşı karşıya. Ülkeye ABD’nin müdahale etmesi ya da bir iç savaş ihtimali gündemde. Guaido taraftarları ABD’nin Kolombiya, Brezilya ve Karayip Denizi’ndeki bir adaya yığdığı insani yardımın ülkeye sokulması için sokaklarda. Maduro taraftarları ise, insani yardım örgütü maskeli işgalcilerin bu gerekçe ile ülkeyi işgale hazırlandıklarını söylüyorlar ve ülkedeki krizin arkasından Guaido’yu destekleyen Trump yönetimi, batılı ülkeler ve işbirlikçileri ile İsrail’in olduğunu söylüyorlar. Yani iddia şu: Hastalığın sebebi olan, mikrop bulaştıran güçler, bir gün sonra doktor ve eczacı kılığına bürünüp kapıya dayanıyorlar.

Belki Venezuela nere, Türkiye nere diye insanın aklına gelebilir. Caracas’la Çorum arasında nasıl bir ilişki olabilir diye düşünebilir insanlar. İstanbul’la Caracas kardeş şehir. Bir haber daha Venezuela’nın altınları Çorum’da işlenecek. İstanbul Venezuela arası kuş uçuşu 9822 km, İstanbul’dan uçarsanız 12 saat 16 dakika sonra bir aksilik olmazsa Caracas’tasınız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar