Doğru karar

2025’e az kaldı! Maalesef birileri geliyorum diyen devrimin farkında değil. Bu iş bilgisayar bağımlılığı, sosyal media ya da mavi balinadan ibaret değil.

Biz de insansız hava ve deniz aracı üretiyoruz diye övünüyoruz, televizyondan Çinlilerin, Japonların insansız otomobili, uçan otomobili, uçan motosikletini izliyoruz ama mesela taksiciler bu gidişin sonunda biz işsiz kalacağız diye düşünmüyorlar. TIR şoförleri, otobüs şoförleri, kaptanlar da öyle..

Ceyd-a ya da Siri, sesli komut sistemi hoşunuza gidiyor değil mi?. Siri büyüdü, ete kemiğe büründü. Yapay zekalı insanımsı robotlar sizin işinizi elinizden alacak. Sendika üyesi de olmayacaklar. Esnaf da eğer değişen şartlara uyum sağlayamayacak olursa, öğretmenler, doktorlar, diğer daha birçok memur gibi tasfiye olacaklar.

Rusya haftada 4 gün çalışma sistemine geçmeye hazırlanıyormuş. Önce haftada 4, sonra 3, daha sonra 3 yarım gün mesai. O da “home business” yani “evden iş”. Sadece iş değil, eğitim de böyle, alışveriş de.

Diğer zaman boş geçmeyecek, insanlar evde ya da uzaktan katılımla hobi ya da bireysel tercihlere dayalı işler yapabilecekler. Üretip satabilecekler. Evinizdeki “green room” ile eğitim alabilecek, gezebilecek, arkadaşlarınızla buluşabilecek, vakıf, dernek, oda, kulüp, cemaat toplantılarına katılabileceksiniz! Uzaktan öğrenebilir ve öğretebilirsiniz. Yapay zeka standart kontrolleri yapabilecek ama ayrıca mental denetim, hakemlik, şikayete dayalı sorun çözücü danışmanlık hizmetleri geliyor. Bir yandan atomizasyon, öte yandan  bireysel, grublar arası ve toplumlar arası asimetrik, hücre davranışlarına benzeyen bölünme-ayrışma yanında birleşmeler  yaşanacak. Fiziksel değil kimyasal, kozmozu modelleyen, toplum canlı bir hücre gibi davranacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.647 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.051 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar 2 yorum