Fuat Uğur'dan dikkat çeken yazı: AK Parti kendi seçmenini neden cezalandırıyor?

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur' bugünkü yazısında Türkiye’deki petrol dağıtım firmalarının pazar payları bilgisini paylaşarak pazardaki aslan payını alan petrol dağıtım tekellerinin Anadolu sermayesinin küçük ve orta ölçekli firmalarının aldığı yüzde 18’lik paya göz diktiklerini vurguladı.

Fuat Uğur'dan dikkat çeken yazı: AK Parti kendi seçmenini neden cezalandırıyor?

Uğur, bu durumun devlet ve bürokrasisi tarafından “layıkıyla” yerine getirildiğini yazdı.Tüm bu bilgilere küçük ve orta ölçekli bazı firmalara danışmanlık yapan eski bir arkadaşında öğrendiğini belirten Uğur'un yazısında dikkat çeken noktalar:

Küçük ve orta ölçekli firmalar

Pazardaki aslan payını alan petrol dağıtım tekelleri, Anadolu sermayesinin küçük ve orta ölçekli firmalarının aldığı yüzde 18’lik paya göz diktiler. Ve ne yazık ki bunun gereği devlet ve bürokrasisi tarafından “layıkıyla” yerine getiriliyor.

Sebep açık:
Büyük petrol dağıtım tekelleri küçük ve orta ölçekli işletmelerle rekabet edemiyor. Çünkü bu firmalar kendi kâr marjlarından fedakârlık yaparak daha ucuza yakıt satıyorlar. İlgi arttıkça pazardaki payları da artıyor doğal olarak.
Söz konusu firmalar Anadolu sermayesinin yapı taşı aslında.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD’ın Enerji Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Alpay Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı konuşmada bu firmalara yönelik olağanüstü baskıyı tek tek anlatmış.

Bu firmalar için getirilen diğer zorunlulukları sıraladığımız zaman AK Parti iktidarının kendi oy tabanındaki kesimin var olabilme ve tutunabilme çabalarını nasıl baltaladığını görebilmek mümkün olacaktır.

1-Yüz binlerce lira lisans bedeli de ödedikten sonra kurulan, 20 milyon lira ödenmiş sermayesi, 37 milyon 500 bin lira aktif bilançosu bulunmak zorunda olan firmalar malum 60 bin ton yıllık satış zorunluluğa tabi olarak çalışmaya başlıyorlar.

2-Ancak bu kadarla sınırlı değil. Birinci yılın ilk üç ayında 10 adet, altı ayı içinde 25 adet ve bir yıl içinde en az 50 istasyonlu bayilik teşkilatını kurmak zorunda.

Fuat Uğur'un yazısının tamamı

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON HABERLER
Kürt, Kürtçülük ve Kürdistan bahsine dair… Kürt, Kürtçülük ve Kürdistan bahsine dair…
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı
Müzakere ve mücadele üzerine yedi şey Müzakere ve mücadele üzerine yedi şey
Çok gizli planlarımız yine çöp olmuş Çok gizli planlarımız yine çöp olmuş
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi
Borç rekortmeni belediye belli oldu Borç rekortmeni belediye belli oldu
Erdoğan ve Özel, 2-3 Mayıs’ta görüşebilir Erdoğan ve Özel, 2-3 Mayıs’ta görüşebilir
Kaldırıp attım o park yerini Kaldırıp attım o park yerini