Cumhurbaşkanlığı iftarında medya etiği konuşması

17 Haziran 2017, Cumartesi... Huber Köşkü'nde iftar... Davet sahibi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan... Katılanlar: Medya patronları, yöneticileri, yazarları ve televizyon programcıları...İftardan sonra Cumhurbaşkanı...

17 Haziran 2017, Cumartesi... Huber Köşkü'nde iftar... Davet sahibi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan... Katılanlar: Medya patronları, yöneticileri, yazarları ve televizyon programcıları...
İftardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa bir konuşma yapıyor. Şu üç kavramı vurgulayarak başlıyor konuşmasına: 'Tarafsızlık', 'hakkaniyet', 'mesleğin temel ilkelerine riayet.'
Şöyle devam ediyor:
"Hakikatin en yalın haliyle okuyucuya ve izleyiciye aktarılması, bu mesleğin olmazsa olmazıdır."
Konuşan bir medya ombudsmanı olsaydı, o da böyle söylerdi.
"Tahrif edilen hakikat, hakikat olmaktan çıkar. Yanlı, tek taraflı, hatta kasıtlı bir haber, gerçek anlamda bir haber değildir."
Geçmişte yerel, ulusal ve uluslararası basında karalama amacıyla yapılmış sahte haberlere atıfla söylenmiş olsa da her zaman geçerli bir ilke bu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan medyanın dezenformasyon ve propaganda aracı haline gelmesinin sakıncalarına işaret ettikten sonra ise şu cümleyi söylüyor:
"Medya dünyasının köşe başlarında bulunanlar, ellerindeki bütün gücü milletin sesini duyurmak için değil, demokrasinin gelişmesi için değil, özellikle kendi ayrıcalıklı konumlarını korumak ve sürdürmek amacıyla kullandılar."
"Medya, halk adına kamuoyu oluşturan bir kuvvet olmaktan ziyade kendisini siyasetin yargının, yasamanın, yürütmenin yerine koyan bir konumda olmuştur."
Hep yakındığımız bir soruna en yalın haliyle dikkat çekiyor Cumhurbaşkanı.
Sanırım bu tespitlere katılmayacak olan yoktur.

Kamu yararı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Medyanın darbe dönemlerinde takındığı anti-demokratik tavra' dikkat çekiyor.
'Hapisteki gazeteciler' ve 'terör-medya ilişkisi' hakkında bilgi veriyor, görüşlerini açıklıyor.
Hukuka bağlılık ve özgürlük hakkında konuşuyor. Konuşma televizyonda yayımlanıyor, internet siteleri bu konular hakkında söylediklerini başlığa taşıyor.
Bir mesele daha var ki, önemli. Söz yeniden 'medya ahlakı'na geliyor:
"Şahsımla ya da hükümetimizle aynı şeyleri konuşmak, düşünmek zorunda değilsiniz."
Evet, böyle diyor ve ekliyor:
"Ama bir şeyi özellikle rica ediyorum. O da şudur: Yerli ve milli olarak ülkemizin ve milletimizin menfaatinin olduğu yerde bana göre diğerleri teferruattır. Buna dikkat etmemiz lazım."
Yukarıdaki cümleyi 'ülke ve millet menfaati' yerine gazetecilik etiği hakkında çalışanların çok sık kullandığı 'kamu yararı' kavramını koyarak bir kez daha okuyalım. Tanımı muğlak olsa da kamu yararı bütün gazetecilerin gözetmesi gereken bir ilkedir.
Sanırım buna da kimse itiraz etmez.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beni kitaplarla kandırdılar, şikayetçiyim! 10 Nisan 2020 | 227 Okunma Evden kaçamayan adam 07 Şubat 2020 | 134 Okunma Bizde ‘name’ bitmez 10 Ocak 2020 | 100 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 11 Ekim 2019 | 189 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 13 Eylül 2019 | 83 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar