Bizde ‘name’ bitmez

Nihayetinde kitaplar da birer mektuptur. Genel ya da özel bir okuyucuya ulaşmak üzere yazılmışlardır. Bu yüzden Farsça 'name' kelimesinin Şark ve İslam edebiyatında hem mektup hem de risale ve kitap anlamında kullanılması manidardır.

Bu yazımızda türünün en güzel örneklerinden olan bazı namelerden söz edelim.

PENDNAME
Pend, öğüt ya da nasihat anlamına gelir, Pendname öğütler ya da nasihatler kitabı. Bu türün ilk örneklerinden birini kendisinden sonra gelen büyük sufileri düşünceleri ve üslubuyla etkilemiş olan Feridüddin Attar'dır. Attar'ın 12. yüzyılda kaleme aldığı 900 beyitten oluşan Pendname, mesnevi türündedir. Attar kitabını yazarken Hazreti Lokman'ın oğluna verdiği öğütleri ihtiva eden Lokman suresinden ilham aldığını ifade etmiştir. Sadece ilmihal değil aynı zamanda bir tasavvuf ve ahlak kitabı olan bu eser edebi anlamda bir şaheserdir. Asırlar boyunca okunmasının ve taklit edilmesinin sırrı da belki bu özelliğinde gizlidir.




YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beni kitaplarla kandırdılar, şikayetçiyim! 10 Nisan 2020 | 227 Okunma Evden kaçamayan adam 07 Şubat 2020 | 134 Okunma Bizde ‘name’ bitmez 10 Ocak 2020 | 100 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 11 Ekim 2019 | 189 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 13 Eylül 2019 | 83 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar