Eski bayramların bambaşka İstanbul’u..

Erenköy'deki durakta yirmiden fazla insan var.. Bostancı tarafından tramvay geldi..İkili.. Arkaya takılı vagon "Yazlık" dediğimiz türden..Yani camları yok..Püfür püfür.. Rengi de kırmızı.. Yani birinci mevki.....

Erenköy'deki durakta yirmiden fazla insan var.. Bostancı tarafından tramvay geldi..
İkili.. Arkaya takılı vagon "Yazlık" dediğimiz türden..
Yani camları yok..
Püfür püfür.. Rengi de kırmızı.. Yani birinci mevki.. Yeşil olsa, ikinci..
Herkes bindi. Biletçi bağıra bağıra geldi..
"Bilet!.. Bilet!.." Yanımda duran babam "Say" dedi, biletçiye.. Erenköy'e boş gelen vagona binenlerin hepsi bizim ailedendi çünkü..
Erenköy'de oturuyordu ailenin en büyüğü Paşa Dayım.. Ona el öpmeye gelmiştik, ailecek.. Ne aile ama.. 33 kişi saymıştı biletçi..
Kadıköy Altıyol'da Necati Dayımlar'da toplanmıştık o bayram..
Bir Rum evinin üst katında otururdu, Necati Dayımlar.. Hayır ayrı daire değil. Resmen ikinci katı.. Dış kapıdan girdim mi, ev sahibi o ailenin salonunda bulurduk kendimizi..
Selamlaşırdım..
Bir şey yiyorlarsa "Buyur" ederlerdi.
Öylesi bir dostluk kardeşlik..Yukarda dayımlar, anneannem ve teyzem otururlardı.
Ben hemen her tatilde dayıma taşınırdım..
1950'li yıllar.. O yıllarda hemen herkes tatil oldu mu İstanbul'a taşınırdı çünkü..
Çünkü İstanbul, dünya güzeli plajları, denizi ile ülkenin tek tatil yöresiydi.
Bodrum'un adı sanı yok o zaman..
Akdeniz sahillerinde bir iki devlet, askeriye kampı var, kendi memurları için.. Antalya'da, Side'de bir kaç pansiyon.. Çeşme de öyle.. Sadece pansiyon. Otel hak getire.. Tatil köyünün adı bile yok, ülkede.. Alaçatı namevcut.. Erdek'te mahruki çadırlarla bir iki kamp.. Hepsi o..
Oysa İstanbul.. Hele de Kadıköy yakası.. En güzel plajlar kenti..
Hele de Kadıköy tarafı..
Moda Plajı.. Ötede Fenerbahçe..
Devam et.. Caddebostan.. Suadiye..
Bostancı plajları.. Kaçamak yapmak isteyenler için o zaman daha uzaklarda, banliyö treniyle gidilebilen Maltepe Süreyya Plajı..
Pendik Nizam plajı, başka şehirde gibi.. Buralara daracık kara yolu ile gidilebilir ama özel araban varsa.. O da kimde var ki..
Tek vasıta tren..
İstanbul o yıllarda göç almaya başladığı için, Anadolu'da yaşayanların çoğunun İstanbul'da akrabaları var.. Akraba demek, babanın evi demek..
Kalkar gidersin ve de nasıl heyecanla karşılanırsın..
İstanbul'a gidip de akrabada kalmamak ayıp nerdeyse..
Üsküdar'da halam, Kadıköy'de dayım, Erenköy'de büyük teyzem ve Paşa dayı var.. Hepsinde kalırdım sırayla, kimsenin hatrı kalmasın diye..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar