Bizans Tarihi'nde yeni bir bilge: VII. Konstantin Porphyrogenitus

Üstat Radi Dikici, uzun süredir, uzmanı olduğı Bizans'ı anlatıyordu bize.. Bu hafta diziye ara veriyor. "Kapatıyor" demeye dilim varmıyor. Zira Bizans bitmez.. Yeri gelir gene yazar, sanırım. Şimdilik "Son" Bizans...

Üstat Radi Dikici, uzun süredir, uzmanı olduğı Bizans'ı anlatıyordu bize.. Bu hafta diziye ara veriyor. "Kapatıyor" demeye dilim varmıyor. Zira Bizans bitmez.. Yeri gelir gene yazar, sanırım. Şimdilik "Son" Bizans yazısını şu notla yollamış, Üstat!. 
"I. Basil'le başlayan Bizans rönesansının en önemli mimarlarından VI. (Bilge) Leo ve onun kadar başarılı olan oğlu VII. Konstantin (Porphyrogenitus) ile bu seriye son veriyoruz. Umarım okurlarımız, Bizans entrikalarına şahit olmuşlardır ve bu dönemi beğenmişlerdir. Ayrıca bu topraklarda muhteşem bir medeniyet yaratan ve bize çok önemli ve değerli eserler bırakan Bizans, daha doğrusu Roma İmparatorluğu'na teşekkür etmeliyiz. Unutmamalıyız ki, Osmanlı İmparatorluğu ile Bizans 150 yıl iç içe yaşamışlar ve Osmanlı o medeniyetten oldukça etkilenmiştir. Kaldı ki, Bizans sarayı birçok padişaha eş vermiş ve ondan doğan çocuklar şu veya bu şekilde Osmanlıyı yönetmişlerdir. Açıkça ifade etmek isterim ki, Bizans'ı öğrenmeden Osmanlı tarihini gerçek anlamda anlamak mümkün değildir. 

***


Tüm devlet gücünü elinde bulunan Patrik Mystikos, Makendonya Hanedanı'na son vermek istiyordu.. Trakya ordusu komutanı Konstantin Dukas'ı imparator yapmak gizlice Konstantinople'a çağırdı. Ona inanan Dukas kapıların sonuna kadar açılacağından emin olarak bir avuç adamı ile imparatorluk sarayına gelince büyük bir sürprizle karşılaştı.
İmparatoriçeye yapılan muameleyi asla hoş görmeyen ve Mystikos'un o sırada Trakya'da her yeri talan eden Bulgar Kralı Simoen ile haberleştiğini de öğrenen naipler kurulunun diğer bir üyesi olan İaonnes Eledas, Konstantin Dukas'ın karşısına dikildi. Çıkan çatışmada Konstantin Dukas ve oğlu öldürüldü. Mystikos ilk yenilgisini almış oldu. Ama bu sadece başlangıçtı.
Üstelik bir imparator gibi Bulgarlara karşı girdiği savaşı da kaybedince ona olan güven dibe vurdu.
Naipler kurulu Eladas başkanlığında bir darbe yaparak Mystikos'u görevden uzaklaştırdılar. Yine kaybetmişti. İmparatoriçe Zoe Karbonopsina sürüldüğü manastırdan tekrar alındı, ve oğlunun naibi olarak görev başına döndü.
İmparatoriçe ilk olarak Mystikos'u huzuruna çağırdı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar