Mystikos!..

"Patrikhane Bizans İmparatorluğu'nda daima güç merkezi olmuştur. Ancak imparatorlar patrikler üzerinde hem atama, hem de görevden alma konusunda mutlak yetki sahibidirler. Zamanın siyasal şartları izin verdiği zaman patrikler...

"Patrikhane Bizans İmparatorluğu'nda daima güç merkezi olmuştur. Ancak imparatorlar patrikler üzerinde hem atama, hem de görevden alma konusunda mutlak yetki sahibidirler. Zamanın siyasal şartları izin verdiği zaman patrikler imparatorları devirmeye yeltenecek kadar ileri gitmişlerdir.
Sonunda hep imparator kazanmış, patrikler de hep kaybetmişlerdir. Mystikos, o patriklerden biridir. Hatta o daha büyük oynamayı bile denemiştir.
Göreceğiz" diyor. Üstat Radi Dikici.. Dünyanın her devrinde, hemen her yerinde dine dayananlar, mevcut düzeni ellerine geçirmek için kullanmışlar.
Bugün ülkemizde Cemaatçilerin yaptığı ne?. Oyun sadece Bizans'ın değil, yani. Söz Radi Dikici'de.. 

***


İmparatorun kızı iki yaşında, oğlu ise bir yaşındaydı. Patrik I. Nicolas Mystikos asla onları vaftiz etmeye yanaşmıyordu. Vaftiz etmediği sürece de çocukların meşruiyeti sağlanamıyor ve Leo'nun, oğlu Konstantin'i müşterek imparator yapması, dolayısıyla da tahta aday göstermesi mümkün olamıyordu.
Mystikos, Leo'yla her görüşmesinde Nuh diyor, peygamber demiyordu. İmparatorun her an patriği atarak yerine bir başkasını koyma konusunda mutlak yetkisi vardı. Ancak siyasal dengeleri gözetmeliydi. Hem senatoyu, hem de patriği karşısına almak istemiyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar