Zevzeklik hep mi prim yapacak?

Efendiiim, bir 23 Nisan'ı daha idrak ettik hayırlısıyla.Malum teraneler tekrarlandı, Atatürk ile "Küçük Ülkü" falan. Sevinin çocuklar, övünün büyükler.Bazı zevzekler gene...

Efendiiim, bir 23 Nisan'ı daha idrak ettik hayırlısıyla.
Malum teraneler tekrarlandı, Atatürk ile "Küçük Ülkü" falan. Sevinin çocuklar, övünün büyükler.
Bazı zevzekler gene "cumhuriyet çocukları" edebiyatına yaslandılar.
Gelenek oldu. Bunlar eskiden de "cumhuriyet öğretmeni" edebiyatı yaparlardı, hele "kızöğretmen" çok daha gözdeydi. Örnek olarak kendi rahibelerini öne sürerlerdi, Türkan Saylan, Muazzez İlmiye... Hatta Mina Urgan (öyle bir kadın vardı, ne çabuk unuttunuz?)
Fakat öküz gibi cahil oldukları için, iş Çalıkuşu Feride'ye gelince şiştiler.
Çünkü Çalıkuşu romanı 1922'de yayınlanmıştı, cumhuriyetle hiçbir ilgisi yoktu, Feride de Anadolu'ya cumhuriyet çocuklarını eğitmek için değil, "aşkta hüsrana uğradığı için" gitmişti!
Yüzlerine vurulunca döndüler çocuk edebiyatına.
Çocuklar cumhuriyet sayesinde adam olmuşlar, daha önce adam olamıyorlarmış.
Menderes, Demirel, Özal, Erbakan, Ecevit, Kılıçdaroğlu, Bahçeli, Gül, Erdoğan hep cumhuriyet sayesinde bu "mevkilere" gelmişler...
Cumhuriyetten önce çocuklar başbakan olamazlarmış. (Kılıçdaroğlu ile Bahçeli başbakan olamadılar ama zarar yok, listeyi geniş tutarsan arada kaynar giderler.)
Kimisi tornacının oğlu, kimisi tapu memurunun, kimisi banka memurunun... (Biri toprak ağasının, bir diğeri CHP mebusunun oğlu, hatta Sadrazam Tevfik Paşa'nın yeğeni, ama zarar yok, mugalata arasında onlar da kaynarlar.)
Hiçbir zevzek şu ana kadar sorumuza cevap verebilmiş değil.
O soru da şu: "Edirne'nin Kırcaali köyünde doğmuş, Selanik postanesinin telgraf memuru Talat nasıl oldu da bir imparatorluğa sadrazam olabildi?"
Bayındırlık Bakanlığı fen memurlarından Hacı Ahmet'in oğlu Enver hangi devletin ve hangi rejimin tartışmasız tek adamı ve diktatörüydü?
Cemal Paşa'nın babası da askeriyede eczacı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Utanmıyor musunuz? 01 Nisan 2023 | 3.486 Okunma Dağ nerede, fare nasıl? 31 Mart 2023 | 3.254 Okunma Alafortanfonik gelismeler 30 Mart 2023 | 1.201 Okunma Yoksun oğlum sen 29 Mart 2023 | 1.827 Okunma Var biraz da sen oyalan 27 Mart 2023 | 1.155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar