Gerçekler tersyüz ediliyor

REFERANDUM YANILTMALARI-3“Cumhurbaşkanlığı sistemi”nde her fırsatta 18 maddelik değişikliklerin başında “yargının bağımsızlığı”na “tarafsızlığı” kelimesinin...

REFERANDUM YANILTMALARI-3
“Cumhurbaşkanlığı sistemi”nde her fırsatta 18 maddelik değişikliklerin başında “yargının bağımsızlığı”na “tarafsızlığı” kelimesinin eklenmesi ileri sürülerek bir başka açıdan kamuoyu yanıltılıyor.

Referandum sürecinde, her defasında propaganda maksatlı “Meclis var” gibi “yargı var” deniliyor; lâkin yargının cumhur-başkanının uhdesine verilmesiyle doğrudan yürütmeye bağlanacağı vakıasının üstü örtülüyor.

Evvelâ, hâkim ve savcıları atayan yargının üst idârî kurulu Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile yüksek yargı büyük oranda cumhur-başkanına bırakılıyor. Cumhurbaşkanı, kurulun 13 üyesinden başta kurul başkanı ve yardımcısı Adalet Bakanı ve Müsteşarı ile birlikte 6’sını seçiyor. Keza Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 15 üyesinden 12’sini cumhur-başkanı tek başına doğrudan atıyor.

Hatırlanacağı üzere, 2010 referandumunda da “yargının özgürleştirilmesi”yla bağımsızlığı ve tarafsızlığı vaad edilmişti. Gelinen nokta ortada.

Yargıtay Başkanı’nın yargıya güvenin yüzde 30’lara indiğinden, halkın yüzde 70’inin yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına inanmadığından yakınması bunun ikrarıydı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 211 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar