“Dokunulmazlıklar” yine yetersiz

Dokunulmazlıklar”la ilgili Anayasadaki değişiklik teklifi komisyonda mutâbakata varılmadan milletvekillerinin birbirine “dokunmasıyla” apar topar geçirildi.Meclis Anayasa Komisyonu’nda, iktidar ve muhalefet vekilleri arasında...

Dokunulmazlıklar”la ilgili Anayasadaki değişiklik teklifi komisyonda mutâbakata varılmadan milletvekillerinin birbirine “dokunmasıyla” apar topar geçirildi.
Meclis Anayasa Komisyonu’nda, iktidar ve muhalefet vekilleri arasında söz düellosu ile tırmanıp, yumrukların, tekmelerin havada uçuştuğu, darbeli, yaralanmalı yüksek gerilimli karmaşada “teklif”, bir saat içinde AKP, CHP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi.

Ancak muhalefetten gelen “teklif”in anayasaya aykırılığı önergesi ile alt komisyon çalışması yapılması ve komisyon toplantısının ertelenmesi önergeleri, toplantının daha geniş bir salonda yapılması ve Meclis Tv tarafından kapalı devre yayınlanması benzeri talepleri iktidar üyelerince kabul görmedi.

Komisyon Başkanı’nın “isteyen istediği kadar konuşur” iddiasının aksine vekillerin söz süresi kısıtlanarak hükümet teklifi gece yarısı alelâcele bir saat içinde geçirildi.

BAKANLARA DOKUNULMUYOR!

Öncelikle Anayasaya geçici madde eklenmesini ihtiva eden üç maddelik “teklif”te “yasama dokunulmazlığı”na dair 83. maddenin “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmünün uygulanmayacağı değişikliğine karşı, AKP’nin “teklifin yürürlük tarihinde değişiklik yapılması”yla “teklif” daha baştan iktidar hesâbına amacından saptırıldı.

Buna göre, düzenleme, sadece Meclis’te kabul edildiği tarihte fezlekesi bulunan milletvekillerini kapsayacak. O tarihte Meclis’e ulaşmış fezlekeler yargıya intikal ettirilecek.

Böylece, “dokunulmazlıklar” konusu da ince siyasî hesâplara kurban edilip eksik bırakılıyor. Muhalefetin en azından bir defaya mahsus bütün milletvekillerinin ve bakanların “kürsü dokunulmazlığı” dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılması önerilerine yanaşılmıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 211 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar