Neşet Ertaş intihalci miydi?

TÜRKÇENİN en özgün ozanlarından Neşet Usta, kaynak göstermeksizin Kürtçeden türkü aparmış olabilir mi, doğru mudur? İnanmak istemedim ama görmezden de gelemeyeceğim bir yerde, ciddi bir haftalık...

TÜRKÇENİN en özgün ozanlarından Neşet Usta, kaynak göstermeksizin Kürtçeden türkü aparmış olabilir mi, doğru mudur?

İnanmak istemedim ama görmezden de gelemeyeceğim bir yerde, ciddi bir haftalık gazetede çıktı. Yayının adı BasHaber/BasNuçe, Türkçe ve Kürtçe olarak iki dilde basılıyor.
Nisandaki ilk sayısındaydı, "Neşet Ertaş'ın Cemil Horo ile intihal dostluğu" başlıklı tam sayfa bir yazı okudum. Sedat Ulugana imzasını taşıyor.
İntihal, sert bir suçlama. Ağır konuştuğuna bakmayın, Neşet Usta'nın Horo'ya şarkılar sipariş ettiğine getiriyor son tahlilde. Yoksa eserini habersizce aşırdığına veya rızası olmadan arakladığına değil. Bir tür ödünç alıp üstüne yatmakla, vefasızlık etmek ve emeğine konmakla suçluyor.

* * *

Horo, Suriye Kürtlerinden, Rojavalı bir dengbej. 1970'lerde Türkiye'ye kaçmış. Nuri Sesigüzel'le sahne almış, Ayşe Şan ve Arif Sağ'la yolu kesişmiş. Büyük halk ozanı rahmetli Neşet Ertaş'la da o döneme dayanıyor tanışıklığı.
Çileli ömrü 1989'da Afrin'de sona erdiğinde gözü arkada gitmiş. Çünkü 1980'de doldurduğu bir kasette döne döne Neşet Ertaş'a selamlar yolluyor, isteği üzerine ona çok şarkılar yazıp gönderdiğini anlatıyor, sesini duyurabilmek için bir umut çırpınıp duruyormuş.
Fakat heyhat!... Neşet Usta hiçbir zaman ona referans vermemiş, hiçbir eserinde söz yazarı ya da besteci olarak adını belirtmemiş.
Efsane 'Gönül Dağı' parçası da bir Kürt bestesinden çalıntıymış. Başka bir Kürt ozanından yalnız, Risteme İsko adında bir Kafkas Kürt'ünden. Orijinal adı 'Min te ditibu' imiş yani 'Seni görmüştüm'. Müziğini ve sözlerini biraz değiştirerek kendine mal etmiş Neşet Usta.
Ancak, şu haliyle çalıntıdan çok uyarlama ahlakı eleştirisine konu olabilir bu iddia da.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dikkat etki ajanı çıkabilirsiniz 10 Mayıs 2024 | 858 Okunma Sıra Demirtaş için yumuşamada 09 Mayıs 2024 | 1.052 Okunma Meğer kamu malına el uzatanlarmış hain 08 Mayıs 2024 | 862 Okunma Ne yumuşamalar gördük siyasette 07 Mayıs 2024 | 1.247 Okunma Yaşasın yeni Gavs! 04 Mayıs 2024 | 3.615 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar