CHP’de Sanal Dönüşüm!

Dil ve düşünce dünyası arasında yakın bir ilişki olduğu konunun uzmanlarınca sıkça belirtilir. Geniş anlamda kullanılan bu tespit dar anlamda düşünüldüğünde özellikle bizim toplumumuzda...

Dil ve düşünce dünyası arasında yakın bir ilişki olduğu konunun uzmanlarınca sıkça belirtilir. Geniş anlamda kullanılan bu tespit dar anlamda düşünüldüğünde özellikle bizim toplumumuzda çok net bir ayrıştırıcı-belirleyicidir.

Cumhuriyet tarihi boyunca kurucu iradenin attığı adımlar toplumsal hayatın pek çok yönünü etkilemiştir. Bu devrimlerden en güçlüsü belki de DİL DEVRİMİ'dir!

Sadece bir alfabe değişimi düzeyinde kalmayan bu müdahale, dilde sadeleşme adı altında korkunç bir 'kendinden kaçış' sürecine neden olmuştur.

Köken itibarı ile Arapça-Farsça olan kelimeler için alternatifler üretilmiş ve bu alternatifler dayatılmıştır.

Düşülen komik durumu izah açısından tek örnekle yetinelim:

'Mecburiyet' kelimesinin yerine ikame edilen-dayatılan kelime 'zorunluluk' kelimesidir. Ne var ki bu kelimeyi dayatanlar o kadar yetersizdir ki zorunluluk kelimesinin kökeninin Farsça 'Zoor-Zor' kelimesi olduğunu çok sonradan fark etmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
28 Şubatçılardan FETÖ Taktiği 31 Ağustos 2018 | 6.080 Okunma Bize lazım olan Peygamber adaleti 24 Ağustos 2018 | 4.661 Okunma Papaz Üzerinden Subliminal Mesaj 30 Temmuz 2018 | 5.484 Okunma Almanya’nın utancı: NSU davası 19 Temmuz 2018 | 190 Okunma CHP’de Sanal Dönüşüm! 12 Haziran 2018 | 238 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar