Tarihten din yapmak

Kerbela katliamını Tarih-i Taberi’deki (Ankara Okulu) rivayetler eşliğinde ele alırken döneme dair başka çalışmalara da baktım. Tarihte Müslümanlar’dan (Otto) ilgili bölümleri yeniden okudum. Mehmet...

Kerbela katliamını Tarih-i Taberi’deki (Ankara Okulu) rivayetler eşliğinde ele alırken döneme dair başka çalışmalara da baktım. Tarihte Müslümanlar’dan (Otto) ilgili bölümleri yeniden okudum. Mehmet Azimli’nin ‘Farklı Okumak’ serisinin Hasan ve Muaviye, Hüseyin ve Yezit (Ankara Okulu) kitapları da bu okumalara dahildi.

Hz. Osman’ın şehit edilmesinden Emeviler’in yıkılışına kadar geçen çalkantılı, fitneli, kanlı birçok hadiseyi yeniden mütalaa etmiş oldum.

Hz. Osman’ın akrabalarına zaafı, önemli görevlere onları atamayı tercih etmesi Sünni tarihçiler tarafından nazikçe eleştirilir. Bu nezaket Hz. Osman’ın Peygamberimize yakın sahabilerden olması, Peygamberimiz’in damadı olması gibi sebeplerden kaynaklanıyor.

Ama, bütün haklılıklardan ve bütün haksızlıklardan bağımsız olarak Hz. Osman’ın şehit edilmesi hem İslam tarihi için hem Medine şehri için utanılacak bir hadisedir.

Cemel savaşı da öyle. Haklılar vardır, az haklılar vardır, haksızlar vardır. Hepsini bir araya toplandığında ortaya bir skandal çıkmış. Oturup, konuşup bir işi sulh ile halledememişler, birbirlerini vurmuşlar.

Kapatalım mevzuyu. Bunlar olmuş bitmiş, olduğu yerde kalsın. Biz işimize...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Derin olmayan devlet de anlamıyor 06 Mayıs 2024 | 433 Okunma Peygamberimiz’e yakalanmış 05 Mayıs 2024 | 928 Okunma Bidencı mısın Trumpçı mısın? 03 Mayıs 2024 | 101 Okunma Biz eğitim işini beceremiyoruz 01 Mayıs 2024 | 284 Okunma Yine ilk 500’e giremedik! 29 Nisan 2024 | 933 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar