Devlet dine,fikre karışmasın

Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasa’sı çok uzun. Sanki darbeciler, milleti kımıldatmamak için, ama şurası da boş kalmasın diye akıllarına geldikçe madde koymuşlar. Karakter sayısı 150 bini...

Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasa’sı çok uzun. Sanki darbeciler, milleti kımıldatmamak için, ama şurası da boş kalmasın diye akıllarına geldikçe madde koymuşlar.

Karakter sayısı 150 bini geçiyor.

Amerikan Anayasası’na da baktım. 26 bin küsur karakter. Sonradan bir şeyler eklemişler, değişiklikler yapmışlar. Ben, ana metnini saydım.

Bizim ülkemiz, 780 bin 576 kilometrekare. İlk mektepte öyleydi. Sonradan yapılan detaylı hesaplamalarla 800 bin kilometrekareyi geçti. ABD ise 9,8 milyon kilometrekare. Bizim 12 katımız.

Nüfusta da adamlar bizden üç dört kat kalabalık.

Yüzölçümünü veya nüfusu baz alırsanız bizim Anayasa’nın daha küçük olması lazım. Fakat görüyorsunuz, bizimki onlarınkinin beş-altı katı..

Ben, Anayasa’nın kısa, öz ve mantıklı olmasını tercih ederim.

Elbette, ‘laiklik’i kaldırmakla Anayasa kısalmaz. Olaya tamamen başka türlü bakmak gerekiyor.

Anayasa’nın oluşumunu, kendi vatandaşınıza ve kendi devletinize bakışınız belirliyor.

Vatandaşınızı bir ‘tehlike’, bir ‘tehdit’ olarak görürseniz, ya da milletin ‘reşit’ olmadığını, sürekli gözetilmesi, zapt u rapt altında tutulması gerektiğini düşünürseniz bir türlü Anayasa yaparsınız.

İnsana değer verirseniz, adalete, hakka hukuka, özgürlüğe değer verirseniz başka türlü Anayasa yaparsınız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sırada Descartes var 12 Mayıs 2024 | 43 Okunma ABD’deki Gazze haberleri ya da ‘bekçi köpeğini beklemek’ 10 Mayıs 2024 | 101 Okunma Küresel kızma 08 Mayıs 2024 | 70 Okunma Derin olmayan devlet de anlamıyor 06 Mayıs 2024 | 464 Okunma Peygamberimiz’e yakalanmış 05 Mayıs 2024 | 933 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar