‘Sıfır atık’ neden önemli?

Mavi Gezegen, BBC Earth kanalında keyifle izlediğim bir belgesel. Denizlerin altında henüz çok az bir bölümünden haberdar olduğumuz muazzam okyanus yaşamını anlatıyor. Pazartesi günü orada ilginç bir olay anlatıldı.

1992 yılında Alaska'nın bin kilometre açıklarnda bir gemiden, suya bir konteyner düşmüş. İçinde çocukların banyo yaparken oynadıkları şu meşhur sarı civciv oyuncaklardan varmış. Hem de tam 7 bin tane... Hepsi denize yayılmış tabii. 17 yıl sonra bir kaç tanesi Avustralya, bazıları Rusya'nın Alaska kıyıları, diğerleri ise İskoçya sahillerine vurmuş. Bu da gösteriyor ki, dünyanın tüm okyanuslarını kapsayan, tüm denizlerini dolaşan bir akıntı var. Yani bugün Sarayburnu'ndan denize atılacak bir pet şişenin, Galapagos adalarında bir deniz kaplumbağasının boğazına takılarak onu öldürmesi pek muhtemel. Demek oluyor ki, plastik atıklarla mücadele bir ya da birkaç ülkenin değil, tüm dünyanın ortak çabası olmalı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ya Barış Manço olmasaydı? 25 Nisan 2024 | 239 Okunma Erkek düşmanı reklamlar (!) 24 Nisan 2024 | 471 Okunma Neredesiniz sahte Atatürkçüler? 23 Nisan 2024 | 255 Okunma Elin garibanı dururken... 21 Nisan 2024 | 153 Okunma Son nefesimize kadar Gazze! 20 Nisan 2024 | 51 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar