Fazıl yerinde Say!

Evet, sanatçı söyleyecek sözü olan insandır. Evet, sanatçı yaşadığı toplumun derdine, tasasına, sevincine, heyecanına ortak olmalıdır. Evet, herkes gibi sanatçının da siyasi fikri, tercihi...

Evet, sanatçı söyleyecek sözü olan insandır. Evet, sanatçı yaşadığı toplumun derdine, tasasına, sevincine, heyecanına ortak olmalıdır. Evet, herkes gibi sanatçının da siyasi fikri, tercihi olabilir. Ama bir sanatçı, kendi sanatını ihmal edip de "siyasi borazanlık" uğruna işini ihmal ederse, işte buna itiraz ederim.
Fazıl Say günlerdir bestelediği 100. Yıl Marşı'nın reklamını yapıp duruyordu. E "müziğin dahi çocuğu" bu özel yılda özel bir beste yapar da biz dinleyiciler heyecanlanmaz mıyız? Ben de deli gibi merak ettim tabii... Ancak dinleyince psikolojim detone oldu.
Marş dediğin milli duyguları ayağa kaldırır, tüyleri diken diken eder, insanın gözünden yaş getirir... Ama neredeyse yarısı "Lay lay lay" sözlerinden oluşan bu marş ancak ilkokul öğrencilerinin okuma bayramına layık bir çocuk şarkısı olabilirdi. Bir kere; marşın sözlerini oluşturan, Ayten Mutlu'nun 1984 yılında yazdığı Ver Elini şiiri bana göre hiçbir edebi değer ve derinlik içermiyor. Buna bir de Fazıl Say gibi bir yeteneğin elinden nasıl çıktığına hâlâ inanamadığım prozodi hataları (Söz ve müzik uyumsuzluğu) eklenince ortaya kulak kanatan bir trajedi çıkmış.
15'ten fazla müzik yarışmasında jüri...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Takipçi’ her zaman ‘seyirci’ değildir 07 Mayıs 2024 | 91 Okunma Yuh olsun size! 05 Mayıs 2024 | 223 Okunma “İslami terör” safsatasını çürüten yazı 04 Mayıs 2024 | 228 Okunma Bunlar nasıl kutlama? 03 Mayıs 2024 | 108 Okunma Ya polis Taksim’i engellemeseydi? 02 Mayıs 2024 | 465 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar