Yemen’de çözümün yolu

Çözüm, herkesin birbirini tanıması ve hukukunu kabul etmesi, karşılıklı saygı çerçevesinde bir Yemen Milli diyalog zemininin kurulması. Görebildiğimiz kadarıyla şu anda Husiler de dahil olmak üzere Yemen’in bütün tarafları bu çözüme hazırlar.

Yemen’de aslında sorunu çökmek hiç de o kadar zor değil. Altı yıl önce Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin başını çektiği bir koalisyonun başlattığı operasyonun uzaması ne Husilerin çok güçlü olmalarından ne de koalisyonun çok güçsüz veya beceriksiz olmasından kaynaklanıyor. İşin bu kadar uzamasının, hatta her geçen gün daha da içinden çıkılmaz hale gelmesinin tek sebebi Koalisyonun Yemen’e girerken ilan ettiği amaçlardan fazlasıyla sapmış olması.

Belirlenen amaç Yemen’i Husi darbeciliğinden, emrivaki yapıp bütün unsurlar üzerine zorla hakimiyet kurmasını engellemekti. Tabi Husilerin bu darbesi ve yayılmasının arkasında İran müdahalesi değerlendirmesi vardı, dolayısıyla Yemen halkı açısından Husilerin yayılması aynı zamanda bir İran işgali anlamına geliyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gazze’de asıl hesabı ıskalamamak lazım 18 Mart 2024 | 208 Okunma Gazze’de Ramazan idraki 16 Mart 2024 | 88 Okunma Ramazan, Gazze, İslâm Birliği ve Müslümanların ayrılığı 13 Mart 2024 | 119 Okunma İslamofobi ile Mücadelede Bakü Girişimi 11 Mart 2024 | 108 Okunma Bir İslam Dünyası var mıdır? 09 Mart 2024 | 169 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar