Paranızı çarçur ediyorsunuz, bir Kaddafi kadar bile olamadınız

MBC’de yayımlanmaya başlanan “Ateş Krallıkları” isimli dizinin sadece 14 bölümüne tam 40 milyon dolarlık bir bütçe ayrılmış. Yapımcısı tarafından “Osmanlı yönetiminin...

MBC’de yayımlanmaya başlanan “Ateş Krallıkları” isimli dizinin sadece 14 bölümüne tam 40 milyon dolarlık bir bütçe ayrılmış. Yapımcısı tarafından “Osmanlı yönetiminin arkasındaki vahşet dolu tarihi ifşa etmek” olarak ilan edilen dizinin 2019 yılında Arap dünyasında yapılan en büyük proje olduğu da belirtiliyor.

İslam dünyasının bugün en çok mustarip olduğu konu, bütün dünyada her geçen gün daha da tehlikeli bir hal almakta olan İslamofobia olduğu bir durumda İslam dünyasının en zengin ülkelerinin böyle bir konuyla baş edecek, Müslümanlara ait kaynakları onların sorunlarını çözmek için harcayacakları yerde Müslüman halklar arasında kin ve nefret tohumlarını daha fazla ekmek için harcıyor olması başlıbaşına İslam dünyasının acı bir çelişkisi.

Dizinin fragmanı kendini tanıtırken “Bir imparatorluk kanlı bir hukukla yönetiliyor. Bu onların laneti oldu” diyerek Osmanlı’yı hedef alıyor. Dizinin senaryo yazarı Mısırlı Muhammed Süleyman ise “Tarihsel anlamda hiçbir hata içermeyen bir hikaye yazmaya çalıştıklarını” söylemiş ve Osmanlı döneminin “tarihsel katliamlarla dolu olduğunu” iddia etmiş.

Bu yazara aslında tavsiyemiz, katliam görmek için tarihe gitmeye zahmet etmemesi, kendi efendisi Mısır’ın bugünkü yöneticisinin taze, şahitleri hayatta olan katliamlarına bakmasıdır. Kendisine parayı veren yapımcıların bugün Libya’da, Suriye’de, Yemen’de irtikap ettikleri katliamlara, insanlık suçlarına baksa tarihe de bu şaşı gözle gitmek zorunda kalmayacaktır.

Kendi zamanında bu kadar çelişki varken kendisini tarihten bir teselli bulmak için bu kadar fonlayanların cürüm ve ihanetlerinden çok daha iyi film senaryoları çıkar, biraz sanata, dolayısıyla hakikate saygısı varsa tabi.

“Tarihsel anlamda hiçbir hata içermeyen bir hikaye” için insanın öncelikle bugünkü duruşunun bir hata içermemesi gerekiyor. Bugün katillerle, hırsızlarla, mücrimlerle beraber olanların tarihte kendilerine kimi yakın bulacakları da zaten aşikar. Tarih bilgisi günümüzün aynasıdır. Aslında tarihe bakan kişinin aynasıdır. Bir tarih olma iddiasındaki “Ateşin Krallıkları”na da yansıyan aslında bugünün ihanetinden, dalaletinden, hırsızlığından ve kötü niyetinden başkası değildir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerikan üniversitelerinde Aksa Tufanı dalgaları 04 Mayıs 2024 | 245 Okunma Filistin’e Özgürlük ve Bağımsızlık için Parlamenter İnisiyatifi 01 Mayıs 2024 | 59 Okunma İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî 27 Nisan 2024 | 231 Okunma Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 226 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 271 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar