Kürtleri korumak ABD’ye mi düştü?

Halihazırda ABD’nin Suriye’de bulunmak için gösterdiği en önemli gerekçe olan DAEŞ tehdidi Trump’ın tabiriyle % 100 seviyesinde bertaraf edilmiş durumda olduğuna göre aslında ABD’nin Suriye’den gitme...

Halihazırda ABD’nin Suriye’de bulunmak için gösterdiği en önemli gerekçe olan DAEŞ tehdidi Trump’ın tabiriyle % 100 seviyesinde bertaraf edilmiş durumda olduğuna göre aslında ABD’nin Suriye’den gitme zamanı çoktan gelmiş olmalı.

Zaten Trump daha bu yılın başlarında aynı sözleri sarf ederek, Suriye’de daha fazla vakit ve ABD askeri, parası, enerjisi kaybetmenin hiçbir anlamı kalmamış olduğunu söyleyerek Suriye’den çekileceğini açıklamıştı. Trump’ın Suriye’den çekilme yönündeki açıklamaları ABD açısından en rasyonel bakış açısını temsil ediyordu.

Önceki yazımızda da söylediğimiz gibi ABD’nin Suriye’deki varlığını bugün ABD halkına bile izah etmesi çok zor hale gelmiş durumda. İşin ilginç yanı, son derece şahin görünen Trump bu konuda ABD halkının duygularına daha fazla tercüman olmuş durumda. CIA ve Pentagon çevreleri, hatta Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ise baştan beri Trump’ın Suriye’den çekilme niyetine karşı çıkıyorlardı. Peki onlar, Trump’ın ifadesi ve tespitiyle Suriye’de bulunma gerekçesi olan DAEŞ tamamen bitmiş olduğuna göre neden kalmaya devam etmeyi savunuyorlar?

Görünürde öne sürdükleri gerekçe DAEŞ’e karşı savaşta yardımını aldıkları PYD unsurlarını Türkiye’ye karşı korumasız bırakmamak. Tabi ben PYD diyorum ama onlar aradaki bu örgüt ismini doğrudan özdeşleştirerek “Kürtler” diyor. Bu noktada Cumhuriyetçilerin kudretli Senatörü Lindsey Graham bile bu dili kullanıyor.

Oysa aynı Graham daha önceleri Demokrat Partilileri ve Pentagon yetkililerini Kongre’deki bir oturumda ABD’nin tasniflerinde terör örgütü olarak yer alan PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’yi desteklemek suretiyle hem müttefik Türkiye’ye karşı yanlış yapmakla hem de terör örgütleriyle iş tutmakla suçlamıştı. Graham’deki bu tutum değişikliğinin arka planını iyi takip etmek ve anlamak lazım.

Doğrusu, ABD’nin Suriye’ye giriş, kalış ve çıkış gerekçeleri konusunda kafası hiç net olmadı. Hatırlarsak, Suriye’ye önce kimyasal silah kullandığı ve halkını katlettiği için diktatör Esat’ı devirmek üzere girmişti ABD. Esad birçok katliamın, insanlık suçlarının, terörün destekçisi olduğu gibi Suriye’de kendisine karşı savaşıyor görünen terör örgütlerinin de varlık sebebiydi. Onu devirmek, Suriye’de yeni, demokratik bir yönetimin önünü açmak bölgenin ve dünyanın istikrarına yeterince hizmet etmiş olacaktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerikan üniversitelerinde Aksa Tufanı dalgaları 04 Mayıs 2024 | 228 Okunma Filistin’e Özgürlük ve Bağımsızlık için Parlamenter İnisiyatifi 01 Mayıs 2024 | 59 Okunma İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî 27 Nisan 2024 | 231 Okunma Sudan’da olanlar da Sudan’la sınırlı değil 24 Nisan 2024 | 226 Okunma Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından 20 Nisan 2024 | 271 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar