Mart’ın da cemaziyelevveli belli

Eliot, Nisan için zalim diyor ama arada kalan aslında Mart olmalı.Her şeyi sınıflandırarak öğretmek zorunda olan eğitim sistemi onu ilkbaların ilk ayı olarak selamlamayı öğretti hepimize. Yanıbaşına hemen...

Eliot, Nisan için zalim diyor ama arada kalan aslında Mart olmalı.
Her şeyi sınıflandırarak öğretmek zorunda olan eğitim sistemi onu ilkbaların ilk ayı olarak selamlamayı öğretti hepimize. Yanıbaşına hemen bir atasözünü kulp diye takarak; “…kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır…”
Kıştan beter soğuğuyla ünlü ama bir yanıyla baharın müjdecisi.
Arada kalmışlığı kadar ilginç de bir ay zaten.
Bugünkü takvime kaynaklık eden Antik Roma'nın hesaplamasında o dönem yılın ilk ayı olan Mart bir rivayete göre adını savaş tanrısı Mars'tan aldı.
Çünkü kış bastırınca ara verilen savaşlar artık devam edebilirdi çünkü artık havalar düzeliyordu.
İçine girdiğimiz ayla birlikte terörün azacağı bir döneme gireceğimiz düşüncesi de aslında yine bir iklim, mevsim meselesi.
Antik Roma'dan bugüne ne çok değişiyor ama işte insan ve doğa arasındaki ilişki neredeyse aynı.
PKK'nın dağlarda olduğu veya önce dağlara sonra yerleşim yerlerine doğru aktaracağı güçlerinin şimdikinden kat kat fazla olacağı analizi bu ilişkiye dayandırılıyor. Yılların da tecrübesine tabii ki.
Atlanan küçük ama önemli bir fark da aradan geçen bunca yıl sonra denklemin bu tarafında yani genelde devlette özelde güvenlik güçlerindeki deneyimin ne olduğu?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 176 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.452 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.462 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar