“Kartaca yıkılmalı”

Twitterda çok sayıda kültür sanat tarih hesabı var ve çok başarılı işler yapıyorlar. Bunlardan biri mesela @kulturistan hesabı ve önceki gün takipçi sayısı yarım milyonu aştı. Dile...

Twitterda çok sayıda kültür sanat tarih hesabı var ve çok başarılı işler yapıyorlar. Bunlardan biri mesela @kulturistan hesabı ve önceki gün takipçi sayısı yarım milyonu aştı. Dile kolay… hilesiz hurdasız, en çok gazetelerden daha yüksek bir takipçi kitlesi… Scope ile internet üzerinden çok sayıda kültür tarih sanat programı da yapıyorlar bir zamandır uzmanlarıyla.

Bu tarz çalışmaların, emeklerin hayatımıza nasıl olumlu katkıda yaptığını göstermek kolay.

Dört gün önce tarih fotoğrafları yayınlayan bir hesap, dönemin önemli gazetelerinden Le Petit Journal’den bir kapak paylaştı (https://twitter.com/HistoryTim...).

1912 yılı Aralık ayına ait derginin kapağında Azrail simgesi, elindeki tırpanı aşağıdaki insanların üzerinden elindeki geçiriyordu. İllüstrasyondaki insanların çoğu fesli bir ordunun askerleri subayları ve arada sırada da peçeli kapalı kadınlardı. Ölüm peşindeydi upuzun konvoyun, insanlar çaresiz, bitkin, hasta bir meçhule ilerlemeye çalışıyordu resimde.

Sebep koleraydı.

Pençe gibi Balkan Savaşları’nda Osmanlı ordusu ve savaştan kaçan halkın yakasına yapışmış bir hastalıktı. Savaş, açlık, kıtlık gibi dönümlerde kitleler arasında hızlı yayılıp, tedavi edilmezse hızla öldüren büyük bir dertti kolera o zamanlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Elde var bir 12 Ocak 2018 | 176 Okunma Karmaşık gibi ama değil 09 Ocak 2018 | 1.452 Okunma Otomatik cihazlar ve zihnimiz 05 Ocak 2018 | 2.375 Okunma Yarım trilyonluk oyuncak galerisi 19 Aralık 2017 | 2.462 Okunma Yahudi cep telefonu 15 Aralık 2017 | 263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar