Yanlış istihbarat, doğru istihbarat: Sonuç yıkım

Irak savaşının yanlış istihbarat sonucu başlatıldığı artık herksin malumudur. Aslında yanlış hafif bir kelime kalır. Çünkü yanlış ifadesinde biraz masumiyet de vardır. Irak’a...

Irak savaşının yanlış istihbarat sonucu başlatıldığı artık herksin malumudur. Aslında yanlış hafif bir kelime kalır. Çünkü yanlış ifadesinde biraz masumiyet de vardır. Irak’a saldırıldı çünkü istihbarat birimleri Irak’ta kitle imha silahlarının var olduğunu iddia ediyordu. Karar vericiler, yani Bush, Blair ve şürekası, bu “yanlış” istihbarata binaen tetiğe bastılar ve hala sonuçlarına katlandığımız yıkım sürecini başlattılar.

Birkaç gün önce İngiltere’nin Irak Savaşı’ndaki rolünü sorgulayan komisyonun raporu John Chilcot tarafından açıklanırken bu acı gerçekle bir kez daha yüzleştik. Komisyon İngiltere’nin Irak’taki tasarruflarının hemen hemen hepsinin yanlış, hesapsız ve hatta illegal olduğunu belirten veya ima eden ifadeler içeriyor. Bizim için malumun ilanı, İngilizler için suçun kabulünden başka birşey değil rapor. Yine de hayatını kaybeden yüzbinler için, evinden yurdundan olan milyonlar için, Ortadoğu’nun yerle bir edilen tüm dengeleri için içimiz sızlıyor. 
Savaşın mimarlarından dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair, raporun açıklanmasının akabinde savaşı “iyi niyetle ve ülkenin inandığım ali menfaatleri uğruna başlattım” dediğinde insanın tansiyonu yükseliyor. Bre savaş suçlusu adam, senin menfaat fetişizmin uğruna kaç yüzbin kişi hayatını kaybetti? Bu ne utanmazlık, bu ne arsızlık. Yok mudur bu dünyada bu adamdan ve diğer sorumlulardan hesap soracak bir kurum? 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar