Türkiye'nin eşsiz katma değeri

İdeolojiden ve manipülasyondan sıyrılabilen birçoklarının ifade ettiği gibi Türkiye bu dalgalı dönemde bir taraftan ulusal çıkarlarını korurken, diğer taraftan da geometrik olarak kapasitesini artıran nadir ülkelerden birisi.

Artık klişe bir ifadeye dönüşse de dünya önemli bir dönüm noktasında. Bu dönüm noktasının mahiyeti birçok küresel/bölgesel süreci etkiliyor, şekillendiriyor. Bu süreçleri şekillendirmeye çalışan aktörler de var, sadece izlemekle yetinenler de. İçinde bulunduğumuz dönemin kayganlığı ve hareketliliği; kapasite analizini iyi yapıp buna uygun orta-uzun vadeli stratejileri, yatırımları ve diplomatik/askeri kapasiteyi devreye sokan aktörleri diğerlerinden müspet manada ayrıştırıyor.

                                                                 ***

Uluslararası sistem uzatmaları oynuyor. Zamanının “düzen” kurucuları şu an kaosu yönetebilme derdinde. İç-dış politika ilişkisi hiç olmadığı kadar iç içe geçmiş durumda. Eskinin klişe kavramları, ittifakları hatta değerleri birçokları için bir anlam ifade etmiyor. İkinci Dünya Savaşı ile geride bıraktığımızı düşündüğümüz aşırı sağ/sol, ırkçılık, İslam ve Yahudi karşıtlığı, her türlü faşizan ideoloji ana akıma doğru ilerliyor, bazen de Batı’da devlet sponsorluğunda faaliyet yürütüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar