Trump’ın yemini ve ABD’nin muğlak geleceği

Cuma günü ettiği yeminle birlikte Trump, ABD’nin yeni başkanı oldu. Amerikan yasalarına göre önümüzdeki dört sene boyunca Trump’ı başkan koltuğunda göreceğiz. Tabii ki yasalara göre mümkün...

Cuma günü ettiği yeminle birlikte Trump, ABD’nin yeni başkanı oldu. Amerikan yasalarına göre önümüzdeki dört sene boyunca Trump’ı başkan koltuğunda göreceğiz. Tabii ki yasalara göre mümkün olan görevden alınma (impeachment) yoluna başvurulmazsa… Seçimi kazanır kazanmaz başlayan görevden alma tartışmaları ve son derece kutuplaşmış ABD toplumunun psikolojisi… Önümüzdeki dört senenin nelere gebe olacağını kestirmek zor.

SETA Washington DC’nin yıllık toplantısı için ABD’de olunca, ABD siyasi tarihinin ilginç günlerinden birisini yerinde görme imkanı bulduk. Yemin töreninin yapıldığı gün sabah erken saatlerde tören alanına gidip siyasi ve sosyolojik gözlem yapma gayretine girdik. Öncelikle söylemeliyim ki törenin organizasyonu oldukça zayıftı. ABD’nin dört bir tarafından ağırlıklı olarak da Bible Belt denilen muhafazakar kuşaktan gelmiş Amerikalılarla birlikte kilometrelerce yürüyüşün ardından ve birkaç saatlik beklemeden sonra tören alanına girebildik. Bu tür organizasyon işleri Türkiye’de daha iyi yapılıyor. DC sokaklarına binlerce asker yığılmış, şehir sektörlere ayrılmış; giriş çıkışların zorluğu ve yönlendirme yokluğu töreni katılımcılar için tam bir eziyete dönüşmüştü.

Amerika’da özellikle CNN katılımcı sayısının azlığına vurgu yapıyor. Trump CNN ile kanlı bıçaklı, cumartesi günü de doğrudan sayı tartışması yapanlara sert sözler sarf etti. CNN’in manipülatif ve operasyonel haberciliğine bizzat şahitlik etmiş fakat daha önceki yemin törenlerini görmüş ve Trump’ın törenine de katılmış birisi olarak söyleyebilirim ki katılımcı sayısı beklenen sayılara ulaşmadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar