Suriye’nin kuzeyinde ABD-PKK kuşağı mı?

Suriye’nin kuzeyi Suriye’ye dair tartışmaların odağına yerleşmiş durumda. En son buna benzer bir yoğunlaşmayla PYD’nin kuzeyde birbirinden coğrafi olarak kopuk üç tane bölgeyi “kanton” ilan etmesinde...

Suriye’nin kuzeyi Suriye’ye dair tartışmaların odağına yerleşmiş durumda. En son buna benzer bir yoğunlaşmayla PYD’nin kuzeyde birbirinden coğrafi olarak kopuk üç tane bölgeyi “kanton” ilan etmesinde yaşamıştık. O günden beri PKK/PYD’nin Irak sınırından Akdeniz’e kadar uzanan bir kuşakta federatif veya bağımsız bir PKK devletimsisi kurulup kurulmayacağı tartışmaları yapılıyor. 

Tel Abyad’da Amerikan hava desteği marifetiyle PYD’nin alan kazanması, Haseke ile Halep arasındaki coğrafi bağlantıyı güçlendirdi. Bu da doğal olarak Türkiye sınırı boyunca IŞİD’in geri çekilmesiyle birlikte PYD’nin hâkimiyet alanlarını genişletmesine yol açtı. Tel Abyad’da yaşanan iki olgu da en az coğrafi kopukluğun giderilmesi kadar konuşulmayı hak ediyor. 
Bunlardan birisi ABD’nin genel resmin neresinde olduğu sorusu. Kobani ile birlikte Suriye’de IŞİD’e karşı savaşacak ve Suriye’yi şekillendirmede işbirliği yapacak partnerini PYD’de bulmuş görüntüsü veren ABD, sadece IŞİD’İn gerilemesinden değil bu alanların PYD tarafından doldurulmasından da memnun görünüyor. Alanın ve satanın memnun olduğu bu ilişki, PYD’ye uluslararası bir hami; ABD’ye de Suriye-Irak hattında ayak işlerini yaptıracağı bir proksi kazandırıyor. ABD çatışma anlarında yanlış aktörlere destek vermesiyle nam salmış bir ülke. PYD’yle ilişkisindeki pragmatizmin an itibariyle iki aktöre de alan kazandırdığı aşikâr. Fakat PYD’nin ABD tarafından bu kadar sivriltilme çabaları PYD için uzun vadeli problemlere gebe. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar