Süleymani sonrası ABD-İran senaryoları

ABD uzun bir süredir Ortadoğu’daki tırmanma üstünlüğünü İran’a tevdi etmiş; İran da kendisine açılan bu alanda mevzilerini genişletmekteydi.

Önce Irak’ın işgalinde Amerikan plansızlığı ve Irak’ta yaşadıkları meşruiyet krizi Irak’ı İran’a altın bir tepsi içerisinde sundu. Irak işgalinden en fazla fayda sağlayan İran olurken; İran, geleneksel olarak İran’a yakın Iraklı grupların bile antipatisini çekecek derecede Irak’ı kendi arka bahçesi olarak görmeye başladı. Hem etkisi altındaki siyasiler hem de Haşd-i Şabi ile “meşrulaştırdıkları” askeri varlığı üzerinden Arap dünyasının başkentlerinden olan Bağdat’ı neredeyse bir vilayeti olarak görmeye başladı. İran kendisine açılan bu alanı, salt olarak kendisinin açtığı bir alan olarak değerlendirdi. Bu değerlendirmeden hareketle Lübnan’da Hizbullah, Suriye’de Esed rejimi, Yemen’de Körfez’in yarattığı kırılganlıktan istifade Husilerin eliyle bölgesel nüfuzunu genişletti. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 221 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 243 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 121 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 279 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 146 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar