Küresel sistemde reform gündemi

BM Genel Kurulu bu sene Covid-19 sebebiyle ilk defa çevrimiçi olarak yapıldı. Birçok lider her seneki hitaplarına benzer, kapsamı yerelle sınırlı hitaplar yaptı.

M Genel Kurulu bu sene Covid-19 sebebiyle ilk defa çevrimiçi olarak yapıldı. Birçok lider her seneki hitaplarına benzer, kapsamı yerelle sınırlı hitaplar yaptı. ABD Başkanı Trump bile Amerikan kamuoyunca iç politikaya girmekle eleştirilen bir konuşma yaparken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hitabının içeriği ve kapsamı oldukça kayda değerdi. Aslında Sayın Cumhurbaşkanı her sene benzer kapsamda hitap yapmakta; değişen tek şey yıllar geçtikçe Türkiye’nin bahse konu küresel meselelere ilişkin rolünün güçlenmesi, söylediklerinin değerlenmesi ve merkeziliğinin artmasıdır.

İçerisinde BM sisteminde reform çağrısından çok taraflılığın güçlendirilmesine, Suriye ve Libya gibi bölgesel meselelerden ırkçılık, yabancı karşıtlığı, İslam karşıtlığı ve antisemitizm gibi, mülteciler gibi küresel sorunlara kadar geniş yelpazede meselelerin yer aldığı hitap oldukça değerli. Bu temelde iki şeyi göstermekte: Bir, Türkiye’nin dış politikasının küresel gündemlere sahip olduğunu; iki, Türkiye’nin küresel gündemlere ilişkin söyleyecek sözü olduğunu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar