İran'ın zincirleme hataları

Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesinin üzerinden on gün geçti. Bu süre zarfında İran’ın karşılık verme kapasitesinin abartıldığı ve sonu Üçüncü Dünya Savaşı ile biten birçok yorum yapıldı. Bu yorumların dayandığı iki temel vardı.

Birincisi, bölgedeki daha da önemlisi ABD ile İran arasındaki güç dengelerine ilişkin bilgi ve analiz yetersizliği. İkincisi, İran’dan yükselen yüksek retoriğin aldatıcılığı.  

Bir aktör diğerini hedef aldığı zaman yapılacak en kolay yorum, hedef alınanın bunun intikamını alacağı şeklindedir. Elbette en küçük ölçekli aktör dahi ölçeğine orantılı olarak intikam peşinde koşacaktır. Fakat güç dengeleri, askeri kapasite, konjonktür, araç çeşitliliği, uluslararası camianın tavrı gibi faktörler, tıpkı son İran-ABD gerginliğinde olduğu gibi aktörlerin karşılık verme kapasitelerini tayin etmekte.  

Uluslararası ilişkilerin bir matematiği var; ama uluslararası ilişkiler sa

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar