Halep düşerken insanlık ölürken

Suriye’nin kritik şehri Halep’in doğusunda muhalefet ve beraberinde on binlerce insan ağır bombardıman altında. Rusya’nın Suriye müdahalesi başladığından beri belki de en kapsamlı operasyonla Esed, Rusya ve...

Suriye’nin kritik şehri Halep’in doğusunda muhalefet ve beraberinde on binlerce insan ağır bombardıman altında. Rusya’nın Suriye müdahalesi başladığından beri belki de en kapsamlı operasyonla Esed, Rusya ve İran Halep’e saldırıyor. Rus ve Esed uçakları havadan, Esed ve İran askerleri (ve milisleri) de karadan Halep’in doğusunu haritadan silmeye çalışıyor. Fikir, Grozni’den deneyimli Rusya’nın olsa gerek; Esed mihveri sivil-asker ayırt etmeksizin ve tartışmasız savaş suçlarına karışarak Halep’te hareket eden her cismi ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Rus müdahalesinin yarattığı momentum, İran’ın yaptığı büyük asker takviyesi ve Esed güçlerinin yeniden gruplanması, Halep’te muhaliflerin direnme kapasitesini kırmış durumda. Rusya’nın müdahalesi sonrasındaki dönemde muhalefet safları bariz bir şekilde eridi. Esed’in varil bombalarıyla kıyaslanmayacak derecede hava gücüne sahip olan Rusya, Grozni örneğinden hareketle sınır tanımaksızın muhalefete saldırdı. Bu esnada ise muhalefet bir taraftan DEAŞ diğer taraftan da PKK ile mücadele etmek zorunda kaldı ki bu muhalefetin kapasitesini fazlasıyla aşmaktaydı.

Tabii bu esnada DEAŞ kimsenin umurunda değildi; Türkiye ve muhalifler dışında. Rusya, müttefiki Esed’in ve İran’ın palazlandırdığı DEAŞ’a Suriye’ye girdiğinden beri neredeyse hiç dokunmadı. DEAŞ’la mücadeleyi Türkiye’ye, uluslararası koalisyona ve muhaliflere bıraktı. Hadi Türkiye ve muhalefet DEAŞ’ı kendi güvenlikleri için temizliyor da uluslararası koalisyon büyük oranda Esed’in Suriye’yi daha rahat yönetebilmesi için DEAŞ’ı hedef alıyor. Rusya-Esed-İran’ın muhalefeti, uluslararası koalisyonun DEAŞ’ı hedef aldığı esnada Suriye toprakları Esed’in ikinci sürüm diktatörlüğü için hazırlanıyor.

Rusya, Trump başkanlık koltuğuna oturmadan muhalefeti Halep’ten çıkarmak istiyor. Rusya’ya yaptığı komplimanlar bir yana; Rusya, Trump’ın tahmin edilemez olduğunu düşündüğünden her ihtimale karşı Trump gelmeden Halep’i ele geçirme gayretinde. Cumhuriyetçi Parti’nin şahin kanadı aktive olmadan bu kanadın Suriye’deki hareket alanını kısıtlıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 221 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 243 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 121 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 279 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 146 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar