G20, Viyana toplantısı ve bir şantaj olarak Paris saldırısı

Cumartesi günü Ortadoğu’nun kalbi iki Avrupa başkentinde attı. Fransa’nın başkenti Paris’te DAİŞ’in üstlendiği, Fransız tarihinin en büyük terör saldırılarından birisi...

Cumartesi günü Ortadoğu’nun kalbi iki Avrupa başkentinde attı. Fransa’nın başkenti Paris’te DAİŞ’in üstlendiği, Fransız tarihinin en büyük terör saldırılarından birisi gerçekleşirken, Avusturya’nın başkenti Viyana’da ise 19 ülkenin dışişleri bakanları Suriye’de bir geçiş dönemini tartışmak için toplandı. Bir gün sonra ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde Antalya’da G20 Zirvesi toplandı.

G20 kuruluş itibariyle ekonominin ağırlıklı olarak tartışıldığı bir platform olmasına rağmen Antalya zirvesi Suriye’nin merkezde olduğu üç başlığın ana gündemi belirlediği zirve olarak hatırlanacak. Birincisi Suriye krizine siyasi çözüm tartışmaları. Bir gün önce Viyana toplantısından 18 ay sonra seçimlere götürecek ve 6 sonra kurulacak bir geçiş hükümetinin kurulması kararı çıktı. Tabii ki önce ateşkes ve ardından müzakereye muhatap partilerin belirlenmesini de içeren bir paket söz konusu. Viyana’da alınan kararlar G20’de en fazla konuşulacak konulardan birisi olacak. 
İkinci konu ise terörle mücadele. Bunda da Fransa’daki terör saldırısından sonra ortaya çıkan atmosferin büyük etkisi var. Maalesef dünya mülteciler meselesinde olduğu gibi terör konusunda da acı Avrupa’ya sıçramadan harekete geçmiyor. Oysa Fransa’daki terör saldırıları, Ankara’daki, Suruç’taki veya Beyrut’taki saldırılardan hatta PKK teröründen ayrı düşünülemez. Türkiye’nin zirvede en fazla vurguladığı konulardan birisi terörün kolektif bir olgu olduğu ve mücadelenin de kapsamlı ve terör örgütü ayırt etmeden yapılması gerektiği olacak. Türkiye’nin ev sahipliği terör meselesinin kapsamlı olarak tartışılması için bir fırsat. Umarım bu fırsat iyi değerlendirilir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar