CENCOM’un PKK stratejisine Beyaz Saray dur demeli

YPG’lilerin bile kendilerini PKK’nın şemsiyesi altında gördükleri, Öcalan’ı da liderleri olarak kabul ettikleri kanıtlanabilir bir gerçek. Buna rağmen ABD’nin iki örgütü ayırt etme...

YPG’lilerin bile kendilerini PKK’nın şemsiyesi altında gördükleri, Öcalan’ı da liderleri olarak kabul ettikleri kanıtlanabilir bir gerçek. Buna rağmen ABD’nin iki örgütü ayırt etme çabasının basit bir politik manevra olduğunu görmek gerek. ABD’nin asıl ayırt etmesi gereken, kısa vadeli askeri hedefler ile uzun vadeli stratejik hedeflerdir. PKK ile işbirliğinin getirmiş olduğu kısa vadeli saha kazanımları, uzun vadeli ittifakların altını oyuyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) uzun vadeli düşünemeyen kariyerist askerleri, Ortadoğu’yu uçuruma sürüklüyor.

Bir anlığına olsun YPG ile PKK’nın farklı örgütler olduğunu düşünelim. Bu zorlama iddia bile, YPG’nin kendi başına bir suç makinesi olduğu gerçeğini değiştirmez. Uluslararası insan hakları kuruluşlarınca belgelenen savaş suçları bile başlı başına YPG ile ortaklık kurmayı engellemeli. Muhaliflere yönelik suikastlar, çocuk savaşçı kullanma ve etnik temizlik YPG’nin belgelenen suçlarından sadece birkaçı. Bunun yanında Türkiye’deki PKK’nın son terör eylemlerinin ucu YPG kontrolü altındaki bölgelere uzanıyor. Ya eğitimlerini orada almışlar, ya eylemin planlaması orada yapılmış ya da patlayıcılar oradan Türkiye’ye sokulmuş. Türkiye’nin son hava saldırılarında kollarında YPG arması taşıyan PKK komutanlarının öldürülmesi, Amerikan askerlerinin mihmandarlarının en çok arananlar listesindeki PKK komutanları olması da bu durumla örtüşmekte. Bir de üstüne sınırdaki taciz atışlarını ekleyince, Türkiye’nin Kuzey Irak ve Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyonları bir tercihten öte ihtiyaca dönüşmüş durumda.

ABD’nin iç politik tartışmalarıyla da alakalı olarak DEAŞ’la mücadele önceliği var. Beyaz Saray bu konudaki tüm inisiyatifi CENTCOM’a bırakmış durumda. CENTCOM ise SDG ve/veya YPG kılıfına soktuğu PKK ile aktif işbirliğinin Rakka’nın ele geçirilmesi için gerekli olduğunu düşünüyor. Rakka’nın düştüğü andan sonrasına dair herhangi bir planlama söz konusu değil; kaldı ki askeri harekat sonrası planlama CENTCOM’un görevi değil. Diğer bir deyişle CENTCOM’da “biz Rakka’yı alalım da sonrasını Beyaz Saray düşünsün” fikri hakim. Bu sığ düşünce de uzun vadeli stratejiyi, kısa vadeli saha kazanımlarına kurban ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 221 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 243 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 121 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 279 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 146 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar