Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’den ne istiyor?

Ortadoğu’da Türkiye tartışmaları enteresan bir hal alabiliyor. Bu çabayı en son Katar’da Körfez ülkelerinden farklı kesimlerden gelen entelektüellerle SETA ve Arap Merkezi’nin organize ettiği toplantıda...

Ortadoğu’da Türkiye tartışmaları enteresan bir hal alabiliyor. Bu çabayı en son Katar’da Körfez ülkelerinden farklı kesimlerden gelen entelektüellerle SETA ve Arap Merkezi’nin organize ettiği toplantıda yaptık. Bu tartışmalara senelerdir katılan birisi olarak söyleyebilirim ki dünyanın bu tarafında Türkiye’nin anlaşılmasında ciddi sıkıntılar var. Türkiye algısı genelde iki zıt kutupta devam ediyor. Bir tarafta Türkiye’ye ideolojik sebeplerle eleştirel yaklaşan bir kesim var. Diğer tarafta ise yine benzer sebeplerle Türkiye’yi savunanlar var. Türkiye tartışmalarının ortası neredeyse yok.

Eleştirel kesim büyük oranda Birleşik Arap Emirlikleri’nden ve mezhepsel takıntılarıyla siyaset okuyanlardan müteşekkil. Küçücük bir emirlik olan BAE, sahip olduğu tüm imkanları Ortadoğu başta olmak üzere birçok yerde Türkiye’nin aleyhine kullanmaya neredeyse ant içmiş durumda. Mısır’dan Tunus’a, Somali’den Sırbistan’a kadar her taşın altından BAE çıkıyor. Türkiye karşıtı grupların arka planındaki BAE parasını artık saklama gereği bile duymuyorlar. Gezi’den Libya’daki Türk temsilciliklerine tehdide kadar birçok noktada BAE zuhur ediyor. Medyadaki Türkiye karşıtı kampanyada BAE parmağı artık gizlenemiyor. Açık bir şekilde Arap dünyasındaki algıyı Türkiye aleyhine çeviriyorlar.

Artık o kadar takıntılı bir hal aldı ki BAE operasyonları, Arap dünyasındaki birçok kesim hatta Türkiye karşıtı çevreler bile BAE’nin artık kabak tadı vermeye başladığını söylüyor. BAE Türkiye’yi İslami hareketlerle bağdaştırmış durumda ve kendisi için bir güvenlik riski olarak görüyor. Fakat bu algının rasyonel sebeplere dayandığını söylemek oldukça zor. BAE’deki bir avuç İhvan zaten büyük oranda ülke dışında. Geleneksel olarak mutedillikleriyle ön plana çıkan bir hareket olan BAE İhvan’ına karşı BAE elitlerinin kimin hesabına bu denli ekstrem düşmanlık beslediği asıl soru.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar