Bir silahlı grubu ne ılımlı yapar?

Geçtiğimiz son on yılda radikal-ılımlı ayrımının Ortadoğu bağlamında sıkça kullanıldığına şahit olduk. Radikal-ılımlı mücadelesinde radikal kötüyü, ılımlı iyiyi temsil edegeldi. Teoride bu durumda bir yanlışlık yok.

Fakat gördük ki radikal ve ılımlı kategorilerine kimlerin hangi sebepten sokulacağı oldukça keyfi bir şekilde belirlenmekte. Çoğu zaman umumun ittifak edebileceği özellikler kriter olarak alınmamakta, kategoriler siyasileştirilmekte ve karşı tarafın sindirilmesi ya da ortadan kaldırılması için araç olarak kullanılmakta.  

Son olarak Libya’daki darbeyi, savaş suçlarını ve gayrimeşruluğu aklamak için Arap dünyası ve Batı’da bazı kesimlerin bu kategorilere başvurduklarını gördük. Libya’da kim radikal, kim ılımlı? İdeolojiden gidelim. Diyelim ki Libya’da en radikal grup DEAŞ. DEAŞ’la savaşmak suretiyle Libya’daki varlığına son veren güç, Ulusal Mutabakat Hükümeti yani meşru hükümetti; Hafter değil. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar