2019'un Z Raporu

Son yıllarda olduğu gibi bu seneyi de dış politika açısından oldukça yoğun geçirdik. Türkiye, senelerdir devam eden krizlere ve kaosa karşı yapısal ve sonuçları kısa vadede olduğu gibi uzun vadede olduğu gibi uzun vadede daha da iyi anlaşılacak adımlar attı.

Türkiye’nin ulusal güvenliğinin sağlanması için attığı bu adımlar, bir taraftan Türkiye’yi çevreleme politikalarını akamete uğratırken diğer taraftan da Türkiye’siz denklem kurmanın mümkün olmadığını gözler önüne serdi. 

Güvenlik ve dış politikanın artık ayrıştırılamayacağı bir dönemde yaşıyoruz. Bir taraftan diplomasi 7/24 devam ederken, gerektiğinde sert güç unsurlarını devreye sokmak gerekebiliyor. Bu entegre anlayış, Türkiye’nin devam eden bölgesel kaosun yan etkilerini bertaraf edebilmesi için olmazsa olmaz. Diplomasi güvenlik birimlerinin önünü açıyor, güvenlik birimlerinin faaliyetleri diplomasimize ivme kazandırıyor. Bunun en bariz örneği Barış Pınarı Harekatı’mız oldu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar