Obez manken hayat kurtarıyor

Otomobilin 100 yılı aşkın bir geçmişi var. Bu süreç içinde otomobil teknolojilerinde özellikle güvenlik konusunda devrim niteliğinde gelişmeler yaşandı. Bugünkü otomobiller ilk nesil otomobillere göre...

Otomobilin 100 yılı aşkın bir geçmişi var. Bu süreç içinde otomobil teknolojilerinde özellikle güvenlik konusunda devrim niteliğinde gelişmeler yaşandı. Bugünkü otomobiller ilk nesil otomobillere göre çok daha güvenli. Ancak otomotiv dünyası, gelecekte trafik kazalarında ölümleri ve yaralanmaları ortadan kaldıracak teknolojiye sahip otomobiller geliştirmeyi hedefliyor.

Bu amaç için başvurulan bir numaralı yöntem ise gerçek hayatta yasanan kazaları, laboratuvar ortamında gerçekleştiren çarpışma testleri... Kaza esnasında sürücü ve yolcuların nasıl yaralandığını gösteren testlerde özel geliştirilmiş mankenler kullanılıyor.
Çarpışma mankenleri dört kişilik bir çekirdek aileden oluşuyor. Anne, baba, kız ve erkek çocuklardan oluşan bu ailenin bir de köpeği var.
50'li yıllardan itibaren hayatımıza giren çarpışma mankenlerine yeni bir fert daha eklendi.
Dünyadaki obez sayısının artmasını göz önüne alan firmalar, testlerini gerçekçi yapabilmek adına aileye obez bir manken dahil ettiler.
Klasik bir erkek çarpışma mankeninin boyu 1.75, kilosu ise 76 iken, obez mankenin boyu 1.86, kilosu ise 123 kilogram.
Kişinin fiziksel boyutu çarpışma sırasında vücudun vereceği tepkiyi etkiliyor. Zayıf bir insanla, kilolu bir insanın vücudunun kaza esnasında yaralanması farklı olabiliyor. İnsanın ağırlıgı ne kadar fazla olursa, emniyet kemerleri, koltuk başlıkları ve hava yastığı tarafından emilmesi gereken kinetik enerji miktarı da artıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çin’de elektrikli oto savaşları 29 Nisan 2024 | 478 Okunma Çin işi şov 27 Nisan 2024 | 68 Okunma 100 araçtan 33’ü yerli oldu 22 Nisan 2024 | 131 Okunma Otoda yeni model atağı 15 Nisan 2024 | 186 Okunma Minik elektrikli otoda büyük rekabet 08 Nisan 2024 | 148 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar