Binali Bey ne diyor?

Binali Yıldırım mühendistir. Mühendislikten gelen bir zihin yapısıyla, konuşmalarında iktidarın diğer aktörleri kadar uçmaz, onlar kadar öfkesine kapılmazdı. Fakat siyasetin tabiat kanunu ona da...

Binali Yıldırım mühendistir. Mühendislikten gelen bir zihin yapısıyla, konuşmalarında iktidarın diğer aktörleri kadar uçmaz, onlar kadar öfkesine kapılmazdı. Fakat siyasetin tabiat kanunu ona da yapacağını yaptı.

Nedir siyasetin tabiat kanunu?

Lord Acton’ın İngiltere Başpiskoposu Mandell Creighton’a yazdığı 5 Nisan 1887 tarihli mektupta söylediği şu ifade:

“Güç bozar, mutlak güç mutlaka bozar!”

Tarihçi Lord Acton Vatikan’ın, Papa’ların yolsuzluk ve zulümlerini araştırıyor, yazıyordu. Yakın dostu Başpiskopos, bunun dindarları üzeceğini, hatta inançlara zarar verebileceğini söylemişti. Lord Acton bu mektubunda ona cevap yazıyordu. Güç, papaları da bozardı!

Modern demokrasilerdeki hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, denetim, denge, şeffaflık, hesap verirlik gibi temel ilkeler böyle felsefi düşüncelerden çıkmış ve gelişmiş demokrasilerde kurumlaştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Maarif’ tartışması 28 Nisan 2024 | 83 Okunma Faiz ve güven sorunu 26 Nisan 2024 | 807 Okunma Şimşek’i savunuyorum 24 Nisan 2024 | 1.211 Okunma Anayasa tarihimizde Zühtü Arslan 21 Nisan 2024 | 1.047 Okunma Turgut Özal’ı anmak 19 Nisan 2024 | 887 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar