Zenginler vergisi

Antalya'daki son G20 zirvesinin ana konularından biri küresel eşitsizlikti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, işverenlere şu tavsiyeyi yapıyordu: "Biraz az kazanın ve kazandıklarınızı özellikle dar gelirli insanlarla...

Antalya'daki son G20 zirvesinin ana konularından biri küresel eşitsizlikti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, işverenlere şu tavsiyeyi yapıyordu: "Biraz az kazanın ve kazandıklarınızı özellikle dar gelirli insanlarla paylaşın." Aynı zirvede Ali Koç "eşitsizliği gidermek için kapitalizmin ortadan kalması gerek" diyordu.
Aslında eşitsizliğin dünyanın başına açacağı belaları erken fark eden çok sayıda lider, düşünür hatta kapitalist var. Dünyanın en zenginlerinden Warren Buffet'in küresel kriz başladığında sarf ettiği "ABD Kongresi süper zenginleri kollamaktan vazgeçsin" sözleri, fedakârlığın toplumun her kesimine eşit paylaştırılması yönünde bir "çağrı" niteliği taşıyordu.
Kendisinin ödediği verginin, şirket çalışanından daha düşük, adeta "komik" kaldığını itirafla Buffet "zenginlerden daha fazla vergi alınsın" çağrısını yapıyor, bu çağrıya kulak veren Obama zengin vergisi girişiminde bulunuyordu. Bizde bile zengin vergisi çalışmaları başlamış ama art arda seçimlerle durmuştu.
Bu, kapitalistlerin İslami anlamda %2.5 zekât veya sosyal sorumluluk anlamında toplumla bütünleşme arzusundan kaynaklanmıyor. Bu onların "açlığı beslemenin" sonlarını getireceği korkusundan neşet ediyor. ABD seçimlerinde sosyalist aday Sanders'in yükselişi tesadüf olamaz.
İhtişam ve sefalet, düne kadar farklı coğrafyalardaydı. Şimdi aynı ülkede, aynı kentte ve hatta aynı ailede yan yana duruyor. Zenginlerin fark ettiği, ileri teknoloji korunaklı gettoların, can güvenliğini sağlayamayacağı oldu. Siz 4.5 mt'lik duvarı bitirmeden, birileri 5 mt'lik merdiveni çoktan o duvara dayamış oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar