Zaman ve mekân yerine verimlilik

Esnek çalışma, uzun haftasonu tatilleri, evden çalışma ve diğerleri... Çeyrek asırdır hayatımıza giren bu kavramları her geçen gün daha fazla tartışıyoruz. Genel görüş, mevcut...

Esnek çalışma, uzun haftasonu tatilleri, evden çalışma ve diğerleri... Çeyrek asırdır hayatımıza giren bu kavramları her geçen gün daha fazla tartışıyoruz. Genel görüş, mevcut çalışma hayatını düzenleyen kuralların çoktan işe yaramaz hale geldiğidir.
Misal memuriyet... Öyle bir iş tanımı düşünün ki, maaş garanti, emeklilik garanti, maaş zammı garanti, işten atılmamak garanti, dokunulmazlığın garanti, hafta sonu tatili garanti, 9 günlük idari izin destekli uzun tatil garanti... Bugün 657 Kanunu dahi tartışılıyor.
Çünkü değişen rekabet şartları ve gelişen bilişim teknolojileri, emeği yeniden tanımlıyor. Çin dahi haftasonu tatilini 2.5 güne çıkarırken haftalık çalışma saatine takılıp kalmamız, bir yerlerde hata yaptığımızı düşündürtüyor bana.
İster saati esnek olsun ister asgari ücreti şu kadar olsun ister evden çalışılsın, temel sıkıntı, bunların da üzerindedir. Bu nokta ücret veya maaşın belirlenmesindeki eski anlayıştır.
Eskiyen yaklaşım şudur: Çalışan, zamanının bir bölümünü, belli bir mekânda bulunmak için işverene kiralar. Patron da bunun karşılığında çalışanına, genişletilmiş alım gücü sağlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar