İstihdamda +1 dönemi

Amerika'dan 2008 Eylülünde patlak veren küresel kriz 2009'da Atlantik'i geçip Avrupa'yı kasıp kavurup Türkiye'ye dayanmıştı. O dönemde başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; "teğet geçecek"...

Amerika'dan 2008 Eylülünde patlak veren küresel kriz 2009'da Atlantik'i geçip Avrupa'yı kasıp kavurup Türkiye'ye dayanmıştı. O dönemde başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; "teğet geçecek" çağrısı yapmış, kimileri buna uyup krizden güçlenerek çıkarken, diğerleri, durduk yerde işçisini evine göndermişti.
Ekonomik krizin sosyal boyuta sıçrayıp işsizlik tavan yapınca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB bir öneri geliştirmişti; "işsizliğe rağmen birçok organize sanayi bölgesinde (OSB) "eleman aranıyor" duyuruları var, buna çözüm bulalım."
Bunun anlamı, bir yandan işsizlik tırmanırken diğer yandan yetişmiş eleman bulunmayışıydı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu; hükümete öneri götürdü; "İŞKUR'la birlikte ara eleman yetiştirme programı başlatsak işsizlerin bir bölümüne kapı açmaya yardımcı oluruz.
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, konu kendisine iletildiğinde "bu konu üzerinde çalışın" talimatı verdi. TOBB'un önerisi İŞKUR'un parasal desteği temeline dayalıydı; "Fabrikalarda staj ve eğitime alınacak ara elemana ücreti, bir süre İŞKUR tarafından ödenmeli."
Çalışma uzayınca Erdoğan işi hızlandırmak için TOBB'a çağrı yaptı; "1,5 milyon üyeniz var. Her üye bir yeni eleman alsa, 1,5 milyon insanımız iş bulur." TOBB yönetimi Erdoğan'ın bu mesajı üzerine Türkiye'deki 365 oda ve borsa başkanını topladı, durumu değerlendirdi.
Nabzı tam ölçmek için elektronik anket de yaptı ve neticesinde ; "Üyelerimizin 700 bini 10 kişiden daha az eleman çalıştırıyor. Bunların yeni eleman almaya güçleri yok. Konuyu Sayın Başbakanımızla görüşmek istiyoruz" açıklaması geldi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar