İstanbul'a yeni Boğaz

Tek başına Süveyş Kanalı, dünya ticaretini 2'ye katladı. Kot farkı olan iki okyanusu bağlayan zamanın ileri teknolojisi Panama Kanalı da öyle... Bu sayede insanoğlu coğrafyaya "çılgın...

Tek başına Süveyş Kanalı, dünya ticaretini 2'ye katladı. Kot farkı olan iki okyanusu bağlayan zamanın ileri teknolojisi Panama Kanalı da öyle... Bu sayede insanoğlu coğrafyaya "çılgın müdahale" ile yeni zenginlik alanları doğurdu, gücü yeniden tanımladı.
Kanal İstanbul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011 Nisanı'nda "çılgın proje" olarak tanıtıldığında büyük yankı uyandırmıştı. Ancak her yeniliğe "kuşku" ile bakanlar bu kanalın ülke ve insanlığa yararından ziyade "yeni rant kapısı" söylemine saplanıp kaldılar.
Oysa Akdeniz ile Karadeniz'in tek bağlantı noktası olan İstanbul Boğazı'nın artık taşınamaz boyuta tırmanan risklerini de azaltacak. Bu yeni ticaret yolu sayesinde İstanbul, yalnızca havalimanı kavşağı değil, suyolu olarak daha da önem kazanacak.
45 km. uzunluğundaki kanalı fantastik bulanlar, yazımın başında bahsettiğim Süveyş ve Panama kanallarının kuruluş öyküsüne baksın... Onlar da çılgın projeydi ve "olmaz" diyenlere rağmen hayat buldu, tarihi değiştirdi.
Kanuni döneminde bu yeni kanal, Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü'nü Karadeniz veMarmara'ya bağlama projeleriyle birlikte anılıyordu. Dönemin iki büyük mimarı Sinan veNicola Parisi tarafından başlatılan hazırlıklar, savaşlar yüzünden ertelendi.
Şimdi gelişen teknoloji ve artan ihtiyaçlar, Kanal İstanbul'u yeniden gündemimize taşımakla kalmayıp, bunu gerçekleştirme yolunda iş planlarına dönüştü. Dev projenin oluşturacağı eko sistem, İstanbul kadar ülkemizin gelirini de artıracak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar