İhracatımızda zihin KURaklığı

İhracata konu mal ve hizmet üretiminde kurun getirdiği avantaja ne kadar güvenebiliriz? Türk Lirası'nın 3 lira civarında dalgalanması, ihracatçı için ne derece rekabetçi kurdur?Bu ezberi gözden...

İhracata konu mal ve hizmet üretiminde kurun getirdiği avantaja ne kadar güvenebiliriz? Türk Lirası'nın 3 lira civarında dalgalanması, ihracatçı için ne derece rekabetçi kurdur?
Bu ezberi gözden geçirmek gerekiyor. 
İhracatın üçte ikisi ithalata bağlı ise, kur avantajından söz etmek, bana göre "sorunları ötelemek" demektir ve kafamızı kuma gömmekten vazgeçmedikçe, cari açık vadisindekurdeşen döküp duracağız. 
AVRUPA; Küresel krizi 1.3 trilyon euroluk parasal genişlemeye çalışan AB, durgunluğu biraz olsun aştı fakat ihracatçımızın derdine çare olacak sipariş patlaması yaşamadık. Yine de en büyük pazarımız burası… 
EKSEN; AB durunca eksenimizi kaydırdık, zenginleştirdik ve 300'e yakın gümrük noktasına mal satar duruma geldik. Eksen zenginliğinin avantajları da bir yere geldi, tıkandı.
KUR; Lira'nın değerinin hala yüksek olduğunu savunanlar bir yana kur artık ihracatçıya kazandırmıyor. Zira aynı kur ihracatın girdisi ithalat için de geçerli ve bu alanda artık zarar yazacak noktalara gelmiş bulunuyoruz. 
AR-GE; ihracatın kilogram fiyatı, tıpkı orta gelir tuzağındaki patinajımız gibi 1.5 $ civarına takılıp kaldı. Onca Ar-Ge harcaması, inovasyon gayretleri ve 200'e yakın üniversite ile yapabildiğimiz bu… 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar