Fiberlik

Böyle bir kelime yok, ben uydurdum. Yüklediğim anlam, özel kelimeyi hak edecek kadar hayati çünkü... Anlatmak istediğim "fiber ağlarla ördük anayurdu her baştan" diyebilmek için fiber seferberliğidir. Zira fiber bugün...

Böyle bir kelime yok, ben uydurdum. Yüklediğim anlam, özel kelimeyi hak edecek kadar hayati çünkü... Anlatmak istediğim "fiber ağlarla ördük anayurdu her baştan" diyebilmek için fiber seferberliğidir. Zira fiber bugün, bilgi ve iletişim otoyoludur ve asla ihmale, küçük hesaba gelmez.
Bundan tam 30 yıl önce Rahmetli Turgut Özal, Servet Bilgi Paşa ile birlikte, Türkiye'nin kaderini etkileyecek "Sayısal Devrim" başarısını göstermiş, ülkemiz gezegenin en modern ilk 10'a giren iletişim şebekesi sahibi olmuştu. Bugün bilişim adına ülkede her ne var ise o zamanki seferberliğin eseridir.
Ülkelerin zenginliğini anlamak için milli gelir yanı sıra, gece uzaydan çekilmiş fotolarındaki ışık yoğunluğuna bakmak yeterlidir. Ya da o ülkenin fiber optik altyapısı, sadece o günün değil, gelecekteki zenginliğinin de işareti sayılabilir.
Türkiye, bu devrimleri ıskalamadığı içindir ki 2023 hedefleri koyabiliyor, FATİH projeleri tasarlayabiliyor, ilk 10 ülke gayreti gösterebiliyor. Fiber, tıpkı elektrik hatları, su şebekesi kadar her eve hatta her cebe gereken stratejik şeydir. Bu "şey" sayesinde bilgi her vatandaşa, belki de yakın gelecekte Anayasa'da yer alacak doğuştan edinilen "bilgiye erişim hakkı" için altyapının tanımıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar