Evden çalışma yaygınlaşıyor

Bana göre bugünün en ilginç ekonomi haberi Çin'de haftasonu tatilinin 2.5 güneuzatılacağıydı. Gezegendeki çalışan nüfusun 6'da biri için alınacak böylesi bir kararın etkileri...

Bana göre bugünün en ilginç ekonomi haberi Çin'de haftasonu tatilinin 2.5 güneuzatılacağıydı. Gezegendeki çalışan nüfusun 6'da biri için alınacak böylesi bir kararın etkileri, bütün kürede hissedilecek güçte. Zira 10 milyonluk İsveç'ten değil 1.3 milyarlık Çin'den söz ediyoruz.
Gerekçe çalışanların aileleriyle daha fazla zaman geçirmesi ve daha çok seyahat etmelerine imkân tanınması. Özetle bizde 40 yıl önce cumartesi öğleden sonra başlayan hafta sonu, Çin'de cuma öğleden sonra başlayacak.
Gerekçe ister aile olsun ister işsizliğe tedbir olsun, esnek çalışma kavramı giderek yaygınlaşıyor. 2000'li yıllarda AB ülkelerinin çoğunda 2 gün hafta sonuna ilave olarakhafta ortası izni konuşuldu. Misal çarşambaları da işe gelinmesin, zorunluluk halindeevden çalışılsın önerisi yapıldı.
Bilgi ve iletişim araçlarının her eve ve her cebe girmesi ardından, sanal ortamda yapılacak işler için zaten pek çok şirket, evden çalışmayı öneriyor. Bazıları ayın belirli zamanı için bunu zorunluluk haline getiriyor. Ev çalışanı tanımı yerleşiyor. Sorularım da artıyor.
Erkek egemen dünyada ikinci planda kalan kadına, ev çalışanı olmak, bir fırsat eşitliğidoğuracak mı? Aile ilişkisi nasıl şekillenecek? Çocuk, kadının kariyerinde bir kesinti olmaktan çıkıyor mu? Girişimcilik hakkı şimdi her cinse aynı uzaklığa mı geliyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.285 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar