Demek ki mümkünmüş

Biz Türkler icat çıkaramayız ezberi, kabak tadı verdi artık. "Bizden adam olmaz" gibi aşağılık kompleksi içeren cümlelerini dilimizden atmakta geç kaldık. Çok yaygın kendimizi...

Biz Türkler icat çıkaramayız ezberi, kabak tadı verdi artık. "Bizden adam olmaz" gibi aşağılık kompleksi içeren cümlelerini dilimizden atmakta geç kaldık. Çok yaygın kendimizi küçümseme ifadesi de; "yurdum insanı" kalıbıdır.
Bu ifade yaygın bir aşağılama cümlesidir. Türkler tarafından Türkler için kullanılır. Anlamı, ilkellikleri "yurdum insanına" adreslemektir. Bu ifadeyi kullananlar kendilerini,toplumdan farklı bir noktada, üstte konumlandırırlar.
Alabildiğince küçümseme, mizahla karışık "aşağılama" vardır sözlerinde...
Bu sözüm ona seçkinlere göre yurdum insanı, cahildir, hatalıdır, kabadır, görgüsüz ve budaladır.
Ancak onlarla aynı ülkeyi paylaşmak zorunda kalan (!) bu andavallılar, kendi insanının başarısını asla görmez. Zaten kaliteyi kendisine yakıştırmaz da...
Onlara göre başarı, dışarıdan gelendir. Batı'dan dayatılandır. Yaşam tarzı kıblesi Batı olunca da bu topraklardaki başarı, ya tesadüftür veya sıradandır.
İnternette dolaşan postalara bakın. Saygın (!) gazetelerin internet sitelerindeki fotoğraf galerisinde gezin. Google'dan "yurdum insanı" diye aratın ve ne demek istediğimi araştırın; göreceğiniz, sistematik küçümsemedir. 
Mevlana, Yunus; Batılı söylemişse değerli, türkü, ezgi, yabancı mırıldanmışsa şöhrettir onlar için. Bunlar, ekonomisi not çetelerince aşağılanırken göbek atanlardır.
Bunlara eskiden kızar ve toplumsal aşağılık kompleksi diye nitelendirirdim. Ancak zaman içinde gördüm ki bunlarınki aşağılık kompleksi değil, düpedüz "aşağılık" olmakmış. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeffaf ve güçlü Devlet AŞ 19 Kasım 2018 | 4.683 Okunma Fakir ülke zengin ülke farkına dair 18 Kasım 2018 | 5.969 Okunma Türkiye’nin kadın gücü 16 Kasım 2018 | 4.240 Okunma 2023 için yap-kirala-devret modeli 15 Kasım 2018 | 4.768 Okunma Gençler 1 günü 34 saat hissediyor 14 Kasım 2018 | 5.281 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar