Ukrayna dersleri

Ukrayna’da yaşanan savaş bizim için gerek iç ve gerekse dış siyasette nelerin yapılması ve nelerin yapılmaması gerektiği konusunda fazlası ile derslerle dolu. Genelde tarihe sadece övünmek için...

Ukrayna’da yaşanan savaş bizim için gerek iç ve gerekse dış siyasette nelerin yapılması ve nelerin yapılmaması gerektiği konusunda fazlası ile derslerle dolu. Genelde tarihe sadece övünmek için baktığımızdan dünden ders almamız pek mümkün olmuyor; ancak yanı başımızda, gözümüzün önünde cereyan eden felaketler belki bize bir şeyler öğretebilir.

Türkiye’nin istikameti çok uzun zamandır Batı ve bu anlaşılır bir durum. Çünkü, Osmanlı sanıldığının aksine, bir Avrupa-Balkan devletidir. Bugün yaşadığımız öz güvensizlik ve pek çok sancının sebebi de bu Anavatanı kaybetmekte yatıyor.

Osmanlı’nın düvel-i muazzama dediği devletlerden İngiltere ve Fransa ile olan ilişkisi oldukça dikkat çekicidir. Aramız zaman zaman limonileşse de uzun vadede özellikle İngiltere ile derin bir işbirliğimiz var. İngilizlere karşı zaman zaman Fransa’yı ve ilerleyen zamanda da Almanya’yı denge unsuru olarak gördüğümüz olmuş. Rusya bile bu denklemde kendisine zaman zaman yer bulabilmiş. Kendi valimizle baş edemeyip, İngiltere ve Fransa’dan da destek alamayınca Ruslara sığınmışı, valimizin ordusundan Çar’ın askerleri vasıtası ile kurtulabilmişiz.

Rusya 1700’den beri açık düşmanımız ve...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yap 100 TL 15 milyon abonen olsun 08 Mayıs 2024 | 762 Okunma Devleti ele geçirmek lazım!.. 01 Mayıs 2024 | 235 Okunma Üç çocuktan aşağısı kurtarmaz!.. 24 Nisan 2024 | 416 Okunma Belediyecilik mi hayır işletmeciliği mi? 17 Nisan 2024 | 366 Okunma Bugün bayram günü derler 10 Nisan 2024 | 48 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar